Biz - B92.net

Nemci u panici: "Moraćemo da odlučimo koje mušterije mogu dobiti koju količinu piva"

Sve je poskupelo, a posebno energija. Cena piva, međutim, nije adekvatno korigovana i ono bi moralo biti znatno skuplje.

Izvor: DPA
Podeli
Shutterstock/Master1305
Shutterstock/Master1305

"Gajba belog pšeničnog piva trebalo bi da košta 3-4 evra više. Kada će se to desiti, za sada je otvoreno," rekao je direktor prodaje pivare Erdinger Vajsbroj, Jozef Vestermajer.

Pivo je poslednjih godina manje poskupljivalo od većine drugih proizvoda uobičajene kupovine.

"Obuća, automobili i skoro sve drugo sada je mnogo skuplje nego relativno skoro. Samo su cene prehrambenih namirnica i piva skoro nepromenjene i preniske," rekao je.

"Ako maloprodajne trgovine i sami kupci ne shvate da pivo ima neku vrednost, biće velikih potresa i mnogi brendovi će na kraju propasti."

Proizvodnja piva je energetski intenzivan proces, a trošak pivara za energiju se utrostručio, rekao je Vestermajer. Ako isporuka gasa stane zbog rata u Ukrajini, porodične pivare će morati da odluče šta mogu da proizvode, a šta ne.

"Proizvodnja točenog piva je najmanje ugrožena, jer zahteva najmanje energije. Iskreno, treba nam pivska trijaža, odnosno prioritizacija prodajnih kanala," dodao je Vestermajer.

"Moraćemo da odlučimo," rekao je, "koje mušterije mogu dobiti koju količinu piva, a da najvernije mušterije dobiju prioritet".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.