Biz - B92.net

Nemci: Britanci, imate li zdravog razuma?

Predsednik nemačkog ekonomskog instituta Ifo, Klemens Fuest, izrazio je danas žaljenje zbog odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

"Odluka britanskih glasača u korist Bregzita je poraz zdravog razuma", navodi se u saopštenju Fuesta dostavljenom Tanjugu.

"Politika sada mora da uradi sve što je u njenoj moći kako bi ograničila štetu. To znači osigurati da Britanija što je duže moguće ostane integrisana u unutrašnje tržište. Pregovori s ciljem postizanja toga moraju biti završeni veoma brzo kako bi faza neizvesnosti u pogledu budućih ekonomskih odnosa bila što je moguće kraća", dodaje se u njegovom saopštenju.

Institut Ifo je, takođe, objavio indeks poslovne klime u Nemačkoj, koji je, kako je saopšteno, porastao za 0,9 poena, na 108,7 poena u junu, što je najviši nivo od novembra 2015. godine.

"Nemačka ekonomija ostaje snažna. Nivo optimizma i aktuelna poslovna situacija su samo blago poboljšani, ali su se kratkoročne poslovne perspektive znatno poboljšale", izjavio je Fuest.

Ifo indeks poslovne klime izračunava na osnovu procena kompanija o trenutnom poslovanju i prognozi za idućih šest meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.