Nemački paket mera energetske podrške pod lupom EK

Evropska komisija, koja nadzire antimonopolsku politiku Evropske unije, saopštila je danas da razgovara s Nemačkom o njenom paketu energetske podrške.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 03.10.2022.

15:17

Nemački paket mera energetske podrške pod lupom EK
Foto: Epa/STEPHANIE LECOCQ

Za taj plan kritičari kažu da će poremetiti tržišnu konkurenciju u bloku dajući prednost nemačkim preduzećima.

Paket nazvan „odbrambeni štit“ i vredan 200 milijardi evra (195,24 milijarde dolara), koji uključuje smanjenje cene gasa i smanjenje poreza na promet goriva, osmišljen je da zaštiti kompanije i domaćinstva od uticaja rastućih cena energije.

„U potpunosti smo posvećeni očuvanju jednakih tržišnih uslova i jedinstvenog tržišta i izbegavanju štetnog utrkivanja za subvencijama. Ono što mogu da kažem jeste da smo u kontaktu sa nemačkim vlastima po ovom pitanju", rekao je portparol EK na konferenciji za novinare na pitanje o nemačkom paketu, ne iznoseći bliže detalje, ali uz napomenu da se razgovara i sa vlastima drugih država članica, prenosi Rojters.

Komisija, koja kontroliše politiku tržišne konkurencije u 27-članom bloku, odlučiće da li je državna pomoć legalna ili nije, nakon što je članice obaveste o svojim planovima.

Komesar EU za unutrašnje tržište Francuz Tjeri Breton reagovao je na nemački plan u tvitu objavljenom u petak, navodeći da EU treba da bude na oprezu u pogledu jednakih uslova u tržišnoj utakmici, upitavši kakav manevarski prostor imaju druge članice EU.

Vrednost nemačkog paketa prevazilazi izdvajanja vlada drugih zemalja EU. Mere podrške takođe zadaju glavobolju Evropskoj centralnoj banci u njenoj borbi protiv inflacije, koja je dostigla 10 procenata u septembru.

Očekuje se da će ministri finansija evrozone na sastanku u Luksemburgu u ponedeljak obećati da će nacionalni finansijski štitovi protiv rastućih troškova energije biti privremeni i ciljani.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u jednom obraćanju u subotu da Evropska unija treba da pronađe zajednički odgovor na krizu troškova energije.

„Bez zajedničkog evropskog rešenja, ozbiljno rizikujemo fragmentaciju“, rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: