Biz - B92.net

Nemački paket mera energetske podrške pod lupom EK

Evropska komisija, koja nadzire antimonopolsku politiku Evropske unije, saopštila je danas da razgovara s Nemačkom o njenom paketu energetske podrške.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/STEPHANIE LECOCQ
Foto: Epa/STEPHANIE LECOCQ

Za taj plan kritičari kažu da će poremetiti tržišnu konkurenciju u bloku dajući prednost nemačkim preduzećima.

Paket nazvan „odbrambeni štit“ i vredan 200 milijardi evra (195,24 milijarde dolara), koji uključuje smanjenje cene gasa i smanjenje poreza na promet goriva, osmišljen je da zaštiti kompanije i domaćinstva od uticaja rastućih cena energije.

„U potpunosti smo posvećeni očuvanju jednakih tržišnih uslova i jedinstvenog tržišta i izbegavanju štetnog utrkivanja za subvencijama. Ono što mogu da kažem jeste da smo u kontaktu sa nemačkim vlastima po ovom pitanju", rekao je portparol EK na konferenciji za novinare na pitanje o nemačkom paketu, ne iznoseći bliže detalje, ali uz napomenu da se razgovara i sa vlastima drugih država članica, prenosi Rojters.

Komisija, koja kontroliše politiku tržišne konkurencije u 27-članom bloku, odlučiće da li je državna pomoć legalna ili nije, nakon što je članice obaveste o svojim planovima.

Komesar EU za unutrašnje tržište Francuz Tjeri Breton reagovao je na nemački plan u tvitu objavljenom u petak, navodeći da EU treba da bude na oprezu u pogledu jednakih uslova u tržišnoj utakmici, upitavši kakav manevarski prostor imaju druge članice EU.

Vrednost nemačkog paketa prevazilazi izdvajanja vlada drugih zemalja EU. Mere podrške takođe zadaju glavobolju Evropskoj centralnoj banci u njenoj borbi protiv inflacije, koja je dostigla 10 procenata u septembru.

Očekuje se da će ministri finansija evrozone na sastanku u Luksemburgu u ponedeljak obećati da će nacionalni finansijski štitovi protiv rastućih troškova energije biti privremeni i ciljani.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u jednom obraćanju u subotu da Evropska unija treba da pronađe zajednički odgovor na krizu troškova energije.

„Bez zajedničkog evropskog rešenja, ozbiljno rizikujemo fragmentaciju“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.