"Nema valjanog razloga da se Severni tok 2 ne otvori"

Zamenik predsednika Slobodne demokratske partije Nemačke Volfgang Kubicki izjasnio se za otvaranje gasovoda Severni tok 2.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 19.08.2022.

13:51

EPA-EFE/PHILIPP SCHMIDLI

Za to je opredeljen zbog problema sa snabdevanjem zemlje energijom, u intervjuu koji je danas objavio nemački medij RND.

"Trebalo bi da otvorimo Severni tok 2 što je pre moguće kako bismo napunili skladišta gasa za zimu. Nema valjanog razloga da se Severni tok 2 ne otvori", rekao je Kubicki, prenosi ruska agencija Tass. On je dodao da će, ako Nemačka na taj način dobije više gasa, možda čak i čitavu ugovorom zagarantovanu količinu, to pomoći da ljudi ne moraju da se smrzavaju zimi i da industrija ne pretrpi ozbiljnu štetu.

"Kada se rezervoari za skladištenje gasa popune, možemo ponovo da zatvorimo Severni tok 2, i druge gasovode takođe, kada postanemo nezavisni. A, to još uvek nismo", naveo je Kubicki.

Izgradnja Severnog toka 2 je u potpunosti završena 10. septembra 2021. Nemačka je zaustavila njegovu sertifikaciju nakon što je Rusija priznala nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike, podseća Tass.

Isporuke ruskog gasa do Nemačke preko Severng toka 1 smanjene su sredinom juna na samo 40 posto ukupnog kapaciteta gasovoda zbog problema s vraćanjem jedne turbine nakon remonta u Kanadi, a kasnije je protok smanjen još više, na 20 odsto kapaciteta, uz obrazloženje da zbog remonta mora da se isključi još jedna turbina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: