Najveći pad otkad se prate podaci: Realne plate u Nemačkoj sve manje zbog cena

Konstantno visoka inflacija sve više obezvređuje plate u Nemačkoj.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2022.

15:20

Najveći pad otkad se prate podaci: Realne plate u Nemačkoj sve manje zbog cena
Ilustracija: Shutterstock/Natanael Ginting

U trećem kvartalu prihodi su bili nominalno veći za 2,3 odsto nego u isto vreme prošle godine, ali ih je rast potrošačkih cena okrnjio za čak 8,4 odsto. 

Prema daljim proračunima Saveznog zavoda za statistiku, to rezultira realnim padom zarada, kada se uračuna kretanje cena, od 5,7 odsto. Ovo je najveći pad od početka praćenja statističkih podataka 2008. godine, objavio je zavod u utorak, prenosi dpa.

Već u prethodna tri kvartala su građani morali da se pomire sa padom realne vrednosti zarada. Gubici su porasli sa -1,4 odsto u poslednjem kvartalu prošle godine na -1,8 odsto na početku ove godine, i na -4,4 odsto u drugom kvartalu 2022.

Statistički, ovako dug period opadanja realnih zarada još nije zabeležen. U nominalnu zaradu su uključene bruto plate kao i posebne isplate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: