Nafta dostigla 90 dolara za barel prvi put od 2014.

Cene nafte su zabeležile danas visok rast, jer su tenzije oko rusko-ukrajinskog spora izazvale nervozu na tržištu u vezi sa potencijalnim poremećajem isporuka.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 26.01.2022.

18:50

Nafta dostigla 90 dolara za barel prvi put od 2014.
Foto: Shutterstock/Alexander Knyazhinsky

Na terminskom tržištu, gde se sklapaju ugovori za isporuku nafte u narednom periodu po unapred dogovorenoj ceni (fjučersi), cene su porasle u Njujorku za čak 2,0 odsto, izveštava "Blumberg".

Fjučersi evropske nafte tipa "brent" su dostigli cenu od 90 dolara po barelu, prvi put u poslednjih sedam godina.

Zalihe u najvećem američkom naftnom čvorištu Kušingu (Oklahoma) pale su za 1,8 miliona barela treću nedelju zaredom.

Brojne banke na Vol stritu, uključujući Goldman Saks, predviđaju da će nafta ove godine dostići cenu od 100 dolara po barelu, kako se se situacija za ponudom i potražnjom bude zaoštravala.

Naime, ponuda "crnog zlata" se oporavlja sporije od tražnje, koja raste brže usled oživljavanja ekonomske aktivnosti i povećanja mobilnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: