"Nade Evrope se nisu ostvarile"

Rekordne cene gasa prete da ugroze ekonomski oporavak Evrope, izjavio je danas izvršni direktor ruske naftne kompanije "Rosnjeft" Igor Sečin.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.10.2021.

13:48

Igor Seèin i Vladimir Putin; Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL/POOL

"Takav nivo cena svakako preti oporavku evropske privrede. Rekordne cene postale su pokazatelj šoka koji je Evropa doživela", rekao je Sečin na 14. Evroazijskom ekonomskom forumu u Veroni, a prenosi ruska agencija TASS.

On je na sesiji "Strukturne promene u ekonomiji i budućnost energetike", održane u okviru foruma, poručio da su ograničene mogućnosti za proizvodnju električne energije uz pomoć alternativnih izvora, dovele do rekordnih cena gasa.

Prema njegovim rečima, dugoročni ugovori pružaju određenu stabilnost na tržištu gasa, ali ne garantuju njegovu punu stabilnost, i dodaje da je sve više spot ugovora za kratkoročne transakcije.

"Ali nade Evrope za snabdevanje tečnim prirodnim gasom iz SAD pomoću spot trgovine se nisu ostvarile", izjavio je Sečin.

Na kolenima pred Moskvom; okret ka Zapadu im se obija o glavu?

On smatra da Rusija i Evropa treba da ojačaju mostove prijateljstva i međusobnog razumevanja uprkos politizaciji energetskih pitanja.

"Uprkos činjenici što smo sada svedoci politizacije energetskih pitanja, Rusija ostaje najvažniji i najpouzdaniji dobavljač gasa za Evropu, a mi moramo ne samo da održavamo, već i da ojačamo mostove prijateljstva i međusobnog razumevanja", izjavio je Sečin.

Naveo je da su različiti faktori izazvali gasnu krizu u Evropi, i da Rusija samo pomaže da se to i reši.

"Gasna kriza nije nastala iz bilo kog razloga, već zbog niza faktora koji su imali istovremeni uticaj. Rusija, sa svoje strane, pomaže što je više moguće u rešavanju krize, obezbedujući stabilnost u snabdevanju gasom Evrope. U isto vreme, naša zemlja uvek u potpunosti poštuje sve svoje ugovorne obaveze", rekao je direktor "Rosnjefta".

Zelenski optužio Rusiju za organizovanje gasne krize: "Agresija na EU"

On smatra da bi gasna kriza mogla povećati potražnju za naftom za milion barela dnevno, što bi dodatno podiglo cene tog energenta.

Sečin je rekao i da klimatska agenda vrši pritisak na cene nafte i gasa, a ne na politiku organizacije OPEK+.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: