Biz - B92.net

Na svetu bi moglo opstati samo 5-6 valuta

Davos -- U svetu postoji više od 100 priznatih valuta, ali bi taj broj mogao pasti na pet ili šest u narednih 20 godina.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Depositphotos/alexzaitsev
Foto: Depositphotos/alexzaitsev

To je ocenio brazilski ministar ekonomije Paulo Guedeš na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Nemiri na finansijskim tržištima, nesređene monetarne politike u svetu kao i pojave novih sredstava i načina plaćanja mogle bi dovesti do krupnih i strukturnih promena, piše portal Klix.ba.

Evropske države su pre 20 godina uvele zajedničku valutu, omogućavajući tako ljudima iz, recimo, Francuske da putuju u Nemačku bez potrebe za razmenom gotovine.

To bi se moglo ponoviti u drugim delovima sveta u budućnosti, pod uslovom da se politički ili ekonomski usklade, rekao je Guedeš.

"Ako uzmete u obzir političku i ekonomsku dimenziju, za 20 ili 30 godina imali bismo pet-šest valuta", dodao je.

U ovom trenutku američki dolar se smatra sigurnom valutom, što znači da njegova vrednost raste u vreme krize. Iz razloga stabilnosti i trgovine, razne zemlje odlučile su da vežu svoju valutu upravo za američki dolar. Međutim, u vreme nestabilnosti američkog dolara, to bi moglo da našteti tim zemljama.

Razvoj zajedničkih valuta u različitim zemljama mogao bi da pomogne tim ekonomijama da smanje svoju zavisnost od američkog dolara. U tom slučaju alternativa bi bila evro, druga "kontinentalna valuta", područje kojim dominira dolar, a Kina bi imala svoju valutu kojoj također gravitiraju neke zemlje.

U isto vreme, Dojče banka je publikovala istraživanje koje govori da smo daleko od posmrtnih zvona za gotovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.