Na Menhetnu niče neboder postavljen naopako

U Americi je predstavljen projekat koji je još uvek u ranoj fazi razvoja ali je već sa malo dostupnih informacija dospeo u žižu javnosti.

Svet

Izvor: gradjevinarstvo.rs

Subota, 30.10.2021.

09:28

Na Menhetnu niče neboder postavljen naopako
Foto: Adjaye Associates

Naime, najavljeno je da će neboder planiran za Njujork, tačnije zapadnu stranu Menhetn, biti jedna od najviših zgrada zapadne hemisfere.

Predviđanja su da će se nalaziti samo blok dalje od mega projekta Hudson Yards i High Linea. "Affirmation Tower" će biti upečatljivog konzolnog dizajna i udizaće se na visini od 506 metara, prenosi portal Građevinarstvo.

Renderi pokazuju da će izgledati kao standardna kula okrenuta naopako. Projekat je uradila firma gansko-britanskog arhitekte ser Davida Adjajea.
Foto: Adjaye Associates
Neboder će se sastojati od niza blokova naslaganih jedan na drugi, stvarajući stepenasti profil koji izgleda kao da se širi kako se uzdiže. Visina će biti u srazmeri pet prema jedan u odnosu na osnovu, pri čemu je svaki naredni nivo veći od prethodnog. Blokovi će biti tako poređani da će se na dnu nalaziti najmanji i kako se ide ka vrhu sve veći.

U okviru nebodera će se nalaziti poslovni prostor, dva hotela, sedište NAACP-a, platforma za posmatranje okoline i klizalište.

Osim Adjajea, tim koji stoji iza predloga uključuje firme Peebles Corporation, McKissack Group, Exact Capital i Steven Witkoff. Ukoliko se izgradi "Affirmation Tower" će biti drugi Adjajeov neboder na Menhetnu, nakon stambene kule "130 William", piše portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: