Može li Nemačka bez autoritarnih partnera: Raskid bi "pokosio" BDP

Eventualni prekid privredne saradnje sa autoritarnim državama Nemačku će mnogo da košta.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.08.2022.

20:00

Može li Nemačka bez autoritarnih partnera: Raskid bi
Foto: Depositphotos/Beaver1488

Do toga će doći kako zbog gubitka izvoznog tržišta, tako zbog poskupljenja uvoznih poluproizvoda i sirovina. Zato, ocenio ponedeljak uticajni ekonomski istitut Ifo u novoj studiji, Nemačka treba da smanjuje jednostranu trgovinsku zavisnost.

Okret već samo od Kine snažno bi pogodio nemačku industriju i oborio njenu konkurentnost, posebno proizvođače automobila i mašinogradnje, navodi Ifo.

Carina i druge trgovinske barijere nemački bruto domaći proizvod će oboriti za 0,81 odsto, odnosno koštaće Nemačku dobrog dela privrednog rasta.

Pritom, naglašava Ifo u studiji, to je najkonzervativnija procena očekivanog efekta. Od zaokreta mogu da profitiraju samo pojedini, srazmerno mali segmenti privrede, poput tekstilne industrije.

Studija je potvrdila i ranija istraživanja Ifo, prema kojima vraćanje industrijske proizvodnje iz autoritarnih država nazad u Nemačku ili u susedne zemlje znači značajan pad blagostanja.

Konkretno, potpuno preseljenje proizvodnje nazad u Nemačku oborilo bi BDP za skoro 10 odsto.

"Deglobalizacija može da ne samo da utiče na skok nezaposlenosti i sporiji privredni rast, nego čak da ugrozi političku stabilnost u zemlji", upozorili su autori studije.

Ifo stoga savetuje smanjenje jednostrane zavisnosti i diverzifikaciju lanaca snabdevanja.

"Ostaje činjenica da moramo da se držimo našeg osnovnog poslovnog modela internacionalizacije", zaključuje Ifo studije koju je naručilo Udruženje bavarske industrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: