Biz - B92.net

Može li Nemačka bez autoritarnih partnera: Raskid bi "pokosio" BDP

Eventualni prekid privredne saradnje sa autoritarnim državama Nemačku će mnogo da košta.

Izvor: DPA
Podeli
Foto: Depositphotos/Beaver1488
Foto: Depositphotos/Beaver1488

Do toga će doći kako zbog gubitka izvoznog tržišta, tako zbog poskupljenja uvoznih poluproizvoda i sirovina. Zato, ocenio ponedeljak uticajni ekonomski istitut Ifo u novoj studiji, Nemačka treba da smanjuje jednostranu trgovinsku zavisnost.

Okret već samo od Kine snažno bi pogodio nemačku industriju i oborio njenu konkurentnost, posebno proizvođače automobila i mašinogradnje, navodi Ifo.

Carina i druge trgovinske barijere nemački bruto domaći proizvod će oboriti za 0,81 odsto, odnosno koštaće Nemačku dobrog dela privrednog rasta.

Pritom, naglašava Ifo u studiji, to je najkonzervativnija procena očekivanog efekta. Od zaokreta mogu da profitiraju samo pojedini, srazmerno mali segmenti privrede, poput tekstilne industrije.

Studija je potvrdila i ranija istraživanja Ifo, prema kojima vraćanje industrijske proizvodnje iz autoritarnih država nazad u Nemačku ili u susedne zemlje znači značajan pad blagostanja.

Konkretno, potpuno preseljenje proizvodnje nazad u Nemačku oborilo bi BDP za skoro 10 odsto.

"Deglobalizacija može da ne samo da utiče na skok nezaposlenosti i sporiji privredni rast, nego čak da ugrozi političku stabilnost u zemlji", upozorili su autori studije.

Ifo stoga savetuje smanjenje jednostrane zavisnosti i diverzifikaciju lanaca snabdevanja.

"Ostaje činjenica da moramo da se držimo našeg osnovnog poslovnog modela internacionalizacije", zaključuje Ifo studije koju je naručilo Udruženje bavarske industrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.