Biz - B92.net

"Moglo bi biti bolno za Rusiju"

Postupak otvaranja gasovoda "Severni tok 2" mogao bi da bude privremeno zaustavljen u slučaju ruske invazije na Ukrajinu.

Izvor: Večernji list
Podeli
Ursula fon der Lajen; Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock
Ursula fon der Lajen; Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock

To je sinoć u razgovoru za CNN izjavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Želim da budem vrlo jasna: ništa nije nemoguće, sve su opcije otvorene", rekla je ona, odgovarajući na pitanje o mogućem zaustavljanju procesa otvaranja gasovoda kojim bi se transportovao gas iz Rusije u Nemačku.

Istovremeno se nastavlja diplomatska borba za ublažavanje krize koju je kreirala Rusija raspoređivanjem oko 100.000 vojnika duž granice s Ukrajinom.

"Spremni smo da u sankcije uključimo i Severni tok 2"

"Komisija je odgovorna za izradu, oblikovanje i pooštravanje sankcija (prema Rusiji) – na finansijskom polju, ekonomskom polju i tehnološkom području", izjavila je, prenosi Večernji list.

Evropska unija najveći je trgovinski partner Rusije, sa oko 40% robne razmene, a ujedno je i najveći inostrani investitor, sa 75% direktnih investicija na ruskom prostoru, istakla je predsednica Evropske komisije.

Šta je SWIFT i zašto bi to moglo da bude oružje kog se Rusija najviše boji?

"Ti brojevi pokazuju da imamo jake adute i da bi moglo biti bolno za Rusiju", rekla je Ursula fon der Lajen o mogućim potezima u slučaju ruskog napada na Ukrajinu, te dodala da vrlo usko sarađuje s američkim predsednikom Džoom Bajdenom na strateškom partnerstvu po pitanju energetske sigurnosti.

Predsednica Evropske komisije nije želela da iznosi detalje o paketu sankcija koje bi Evropska unija mogla da nametne Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.