Biz - B92.net

Lukašenko zaustavio gas za Evropu

Minsk -- Belorusija je obustavila tranzit ruskog gasa za Evropu kroz tu zemlju, nakon što je ruski Gasprom smanjio Belorusiji isporuke gasa za 30 odsto zbog duga.

Izvor: Beta
Podeli

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je obustavu tranzita gasa najavio u Minsku, tokom susreta sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim.

Oko 20 odsto ruskog gasa odlazi u Evropu preko Belorusije i obustava bi oštetila oko šest odsto evropskih potrošača, pre svega u Litvaniji, Nemačkoj i Poljskoj.

Evropska komisija je sazvala hitan sastanak zbog konflikta Rusije i Belorusije oko isporuka gasa.

Beloruski predsednik je pozvao rusku stranu da dug Belorusije Gaspromu "prebije" sa dugom koji ta ruska državna kompanija ima za tranzit preko beloruske teritorije. Lukašenko je ocenio da "Gasprom od spora pravi gasni rat" i kazao da gas neći ići u Evropu preko Belorusije sve dok Gasprom ne plati dug za tranzit.

"Gasprom je dužan 260 miliona dolara, uzimajući u obzir i maj. Naložio sam da se obustavi tranzit gasa preko Belorusije dok Gasprom ne plati. Za pola godine nam nisu ni kopejku platili", rekao je Lukašenko.

Beloruski lider je kazao da je u maju Belorusija u potpunosti platila isporuke ruskog gasa, uzimajući u obzir povećane cene za gas.

Moskva traži od Minska da plati ovogodišnji dug za gas u iznosu od 192 miliona dolara, preteći da će postepeno skratiti isporuke gasa do 85 odsto, što je, po rečima šefa Gasproma Alekseja Milera "proporcionalno visini duga".

Gasprom neće dozvoliti da Evropa ostane bez gasa

Rusija je u prvih pet ovogodišnjih meseci povećala izvoz gasa u Evropu za 13 milijardi kubnih metara u poređenju sa istim razdobljem lane. Prošle godine Rusija je izvezla 140,2 milijarde kubnih metara gasa, a ove godine holding će najverovatnije u Evropu izvesti 145 milijardi kubnih metra gasa.

Gasprom je po nalogu predsednika Dmitrija Medvedeva juče uveo restrikciju isporuka gasa Belorusiji za 15 odsto, a danas ju je povećao na 30 odsto.

Kompanija će učiniti sve da evropski potrošači ne budu oštećeni ukoliko Belorusija počne da zahvata ruski gas namenjen izvozu, kaže potpredsednik upravnog odbora ruskog holdinga i generalni direktor "Gasprom eksporta" Aleksandar Medvedev.

"Pripremili smo plan za slučaj da beloruska strana odluči da prekrši svoje tranzitne obaveze i posegne za gasom koji je namenjen evropskim potrošačima i učinićemo sve što od nas zavisi, moguće i nemoguće, da evropski potrosači ne budu oštećeni", rekao je Medvedev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.