Krivotvorine "haraju" Evropom: Najgore prošli Bugari

Krivotvorena roba koja se svake godine nađe na tržištu Evropske unije čini gotovo sedam odsto ukupnog uvoza u vrednosti od 121 milijardu evra.

Svet

Izvor: novac.jutarnji.hr

Utorak, 29.06.2021.

09:28

Krivotvorine
Foto: Depositphotos, wabeno

Krivotvorine i piratski proizvodi štete malim i srednjim preduzećima koja su temelj evropske privrede i predstavljaju opasnost za potrošača.

Evropska kancelarija za intelektualnu svojinu (EUIPO) pokrenula je kampanju kako bi podigala svest o lažnim proizvodima koji se prodaju putem interneta.

Pandemija koronavirusa dovela je do povećanja onlajn kupovine i pristupa digitalnom sadržaju, ali i otvorila nova saznanja o rizicima i štetama koje predstavlja kršenje prava intelektualne svojine u Evropi.

Istraživanje EUIPO-a pokazalo je da je gotovo svaki deseti Evropljanin bio najmanje jednom žrtva kupovine krivotvorenog proizvoda, prenosi Jutarnji list.

Šta nikada ne bi trebalo kupovati preko interneta?

Najviše prevarenih potrošača nalazi se u istočnoj Evropi – 19 odsto Bugara, 16 odsto Rumuna i 15 odsto Mađara izjavilo je da su na prevaru kupili "lažnjak". Isto je izjavilo sedam odsto Hrvata, tri odsto Danaca i dva odsto Šveđana.

Podaci Evrostata pokazuju da je od 89 odsto građana Unije koji koriste internet, njih 72 odsto u 2020. godini najmanje jednom kupilo nešto putem interneta, a čak trećina je izjavila da nisu bili sigurni da li je proizvod koji kupuju originalan.

Osim što predstavljaju zdravstvene i sigurnosne rizike za potrošače, krivotvorine često uzrokuju finansijske gubitke za mala i srednja preduzeća.

Srbi na internetu ostavili milijarde; šta najviše kupujemo?

Svako četvrto MSP u Evropi tvrdi da je pretrpelo štetu zbog povrede prava intelektualne svojine, a u Hrvatskoj je isto izjavilo 21,7 odsto.

Preduzeća koja poseduju prava intelektualne svojine kao što su žigovi i patenti prijavila su gubitak prometa (33 odsto), štetu za njihov ugled (27 odsto) i gubitak konkurentnosti (15 odsto) zbog povrede njihovih prava.

"Pandemija je stavila problem kršenja intelektualne svojine pod lupu s porastom broja krivotvorenih lekova i medicinskih proizvoda koji dodatno ugrožavaju zdravlje i sigurnost građana", rekao je izvršni direktor EUIPO-a Kristijan Aršambo, "Ovo je dugotrajno pitanje, često povezano s drugim vrstama ilegalnih aktivnosti, koje zahteva hitnu snažnu, koordinisanu akciju i nedavno je ponovno uspostavljeno kao jedan od 10 glavnih prioriteta EU u borbi protiv organizovanog kriminala."

Onlajn trgovina doživela bum: Šta moramo da znamo kao kupci?

U svrhu podizanja svesti o vrednosti intelektualne svojine te podrške MSP-ovima da iskoriste konkurentnost na tržištu, EUIPO je pokrenuo program "Ideas Powered for Business" koji obuhvata fond u vrednosti od 20 miliona evra. Tom inicijativom subvencionišu se usluge ocenjivanja intelektualne svojine i troškovi prijava žigova i dizajna u iznosu od 50 odsto na nacionalnom i regionalnom nivou ili na nivou EU.

Također, EUIPO je uz podršku Stručne grupe za tehnologiju za borbu protiv krivotvorenja i Stručne grupe za uticaj tehnologije izradio vodič za preduzeća i trgovce koji žele da saznaju koje su tehnologije za borbu protiv krivotvorina najprikladnije za njihovo poslovanje.

Evropski parlament je ovog meseca raspravljao o akcionom planu za intelektualnu svojinu za podršku i oporavak EU.

Zastupnici Parlamenta istakli su da priroriteti Europske unije treba da budu zaštita intelektualnih svojina i podsticanje razvoja malih i srednjih preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: