Kineski izvoz u Rusiju opao, uvoz porastao

Kineski izvoz u Rusiju je opao u aprilu drugi mesec zaredom, pogođen ekonomskih sankcijama koje su zapadne zemlje uvele kineskom severnom susedu.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 09.05.2022.

12:55

Kineski izvoz u Rusiju opao, uvoz porastao
Ilustracija: Vitalii Vodolazskyi/Shutterstock

A ruske isporuke robe Kini porasle su prošlog meseca.

Pošiljke kineske robe u Rusiju su pale u aprilu za 25,9 odsto na godišnjem nivou u dolarskoj protivvrednosti, što je pogoršanje u odnosu na pad od 7,7 odsto u martu, prema računici Rojtersa zasnovanoj na današnjim podacima kineske carine.

Kineski uvoz iz Rusije je, međutim, porastao za 56,6 procenata u aprilu, u poređenju s rastom od 26,4 odsto u martu.

Rusija je glavni snabdevač Kine naftom, gasom, ugljem i poljoprivrednim proizvodima.

U periodu januar–februar, kineski izvoz u Rusiju i uvoz iz nje porasli su za 41,5 procenata, odnosno za 35,8 posto, respektivno.

Britanska agencija napominje da je Peking odbio da nazove ruski napad na Ukrajinu invazijom i da je više puta saopštio da kineska trgovina s Rusijom ostaje normalna.

Ipak, pojedine kineske kompanije su obustavile prodaju na ruskom tržištu, navodi Rojters podsećajući pri tome da je kineski proizvođač dronova ÐI tehnolodži objavio da privremeno obustavlja poslovanje u Rusiji i Ukrajini kako bi bio siguran da se njegovi proizvodi ne koriste u borbama.

Kinesko Ministarstvo trgovine je nedavno izvestilo da neke strane firme primoravaju kineske partnere da izaberu stranu u ukrajinskom sukobu, i poručilo da kineske kompanije i pojedinci ne treba da podležu spoljnim pritiscima niti da objavljuju neprikladne komentare. U saopštenju ministarstva je takođe navedeno da će Kina preduzeti neophodne mere da zaštiti interese svojih firmi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: