Kina hoće još

Izvoz ruskog gasa u Kinu preko takozvane istočne rute, gasovoda Snaga Sibira, trebalo bi da se stalno povećava.

Svet

Izvor: Tanjug, B92.net

Sreda, 30.11.2022.

10:28

Kina hoće još
EPA/SERGEI ILNITSKY

To smatra Huang Jongžang, potpredsednik Kineske nacionalne naftne korporacije (CNPC), prenosi Raša tudej (RT).

Prekogranični gasovod dužine 3.000 kilometara započeo je isporuku ruskog prirodnog gasa Kini 2019. Njegov kapacitet je 61 milijardu kubnih metara (bcm) gasa godišnje, uključujući 38 milijardi kubnih metara za izvoz. Prošle godine su isporuke ruskog gasa Kini povećane za 10,4 milijarde kubnih metara preko mega gasovoda.

"Neophodno je stalno povećavati isporuke gasa iz Rusije u Kinu istočnim putem. Strane nastavljaju saradnju u ovoj oblasti, koristeći sve njene prednosti, jačajući i produbljujući poslovnu saradnju", rekao je Jongžang na Rusko-kineskom energetskom poslovnom forumu.

Takođe je pozvao na jačanje naučne i tehničke saradnje dve zemlje u cilju poboljšanja kvaliteta zajedničkog rada u sektoru nafte i gasa, kao i u oblasti zelene i niskougljenične energije.

"Veze između Rusije i Kine nastavljaju da se razvijaju"

Rusko-kineski odnosi se stabilno razvijaju, uprkos nestabilnoj situaciji u svetu, naveo je ruski predsednik Vladimir Putin u poruci učesnicima Četvrtog rusko-kineskog energetskog poslovnog foruma.

Putinovu poruku pročitao je generalni direktor Rosnjefta Igor Sečin.

"Uprkos komplikovanoj međunarodnoj situaciji, sveobuhvatno partnerstvo i strateške veze između Rusije i Kine nastavljaju da se razvijaju, a energetska industrija ostaje jedna od ključnih oblasti naše ekonomske saradnje koja se najbrže razvija", istakao je Putin.

Putin je naveo da su Rusija i Kina nedavno uspele da obezbede prilično visok nivo bilateralnih veza u oblasti industrije nafte, gasa, uglja i energetike, kao i da dosledno rade na realizaciji velikih zajedničkih projekata na kineskim nuklearnim elektranama i proizvodnji tečnog prirodnog gasa, preneo je TASS.

Najvažnija oblast aktivnosti foruma je izrada investicione mape rusko-kineske energetske saradnje, naglasio je Putin.

"Još tešnje partnerstvo"

Kineska vlada će jačati energetsko partnerstvo sa Rusijom i raditi zajedno s Moskvom na obezbeđivanju globalne energetske sigurnosti, najavio je kineski predsednik Si Đinping u poruci učesnicima Četvrtog rusko-kineskog energetskog poslovnog foruma.

"Kina planira da uspostavi još tešnje partnerstvo i saradnju s Rusijom u energetskom sektoru, da omogući razvoj ekološki prihvatljivih i zelenih izvora energije i da zajednički radi na zaštiti globalne energetske bezbednosti, održivosti proizvodnih lanaca, i da da novi doprinos dugoročnoj pouzdanosti snabdevanja“, navodi se u poruci Si Đinpinga, koju je pročitao potpredsednik Kine Han Dženg.

Kineski predsednik je takođe ocenio da je interakcija između Kine i Rusije u sferi energetike kamen temeljac bilateralne saradnje i efikasna sila u zaštiti globalne energetske bezbednosti, prenosi agencija Tass.

Si je istakao i da je energetska saradnja između dve zemlje stabilna uprkos spoljnim rizicima i izazovima, dodajući da "Rusija i Kina intenziviraju interakciju i koordinaciju i promovišu velike projekte saradnje, čime se pokazuje rusko-kineska energetska otpornost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: