Biz - B92.net

Kijev: "Moglo bi nešto da se dogodi sa naftovodom 'Družba'"

Kijev -- Savetnica ukrajinskog ministra energetike Jelena Zerkalj izjavila je da Kijev ima polugu za pritisak na Budimpeštu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Kodda/Shutterstock
Ilustracija: Kodda/Shutterstock

To je cev naftovoda "Družba" koja ide preko ukrajinske teritorije i sa kojim bi, kako je rekla, "moglo nešto da se desi".

Zerkalj smatra da je Mađarska, koja se protivi uvođenju sankcija EU na rusku naftu, iskoristila situaciju u Ukrajini i da je praktično pribegla ucenjivanju EU.

"U rukama Ukrajine je odlična poluga - naftovod 'Družba'", rekla je ona na Kijevskom formu o bezbednosti i podsetila da odvojena cev naftovoda ide u Mađarsku i da bi s njom "nešto moglo da se desi", prenosi Sputnjik.

"Tako nešto bi bilo umesno, ali u rukama predsednika i vlade je da rešavaju politička pitanja, da li zaista želimo da razgovaramo sa premijerom Viktorom Orbanom jezikom koji razume i koji nameće Uniji ili još nismo spremni na to", dodala je Zerkalj.

Naftovod "Družba" počinje u Samarskoj oblasti, prolazi kroz Brajns i potom se račva na severne i južne cevi, prolazeći preko teritorija Belorusije, Ukrajine, Poljske, Nemačke, Češke, Slovačke, Mađarske, Letonije i Litvanije.

Naftovod obezbeđuje izvoz nafte iz Rusije u Evropu.

Ukrajinska cev je u vlasništvu kompanije "Ukrtransnafta", a Rusija plaća tranzit.

EU je uvela pet paketa sankcija protiv Rusije, a u pripremi je i šesti paket u čijem je donošenju glavna tačka sporenja embargo na uvoz ruske nafte.

Mađarska blokira usvajanje šestog paketa sankcija uz obrazloženje da će to negativno uticati na njenu ekonomiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.