Kataklizma izbegnuta "za dlaku"

Glavna podružnica kineske "Evergrande Grupe" saopštila je danas da je postigla dogovor sa imaocima obveznica.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.09.2021.

11:04

Kataklizma izbegnuta
Ilustracija: Depositphotos, Thomaspajot

Dogovor se tiče izmirenja obaveze plaćanja kamata na obveznicu, a što je doprinelo smirivanju bojazni od neizvršenja obaveza koje bi moglo da izazove globalni finansijski haos.

Kineska centralna banka je, takođe, "ubrizgala" 90 milijardi juana (14 milijardi dolara) u bankarski sistem kao znak podrške, a kineska finansijska tržišta ponovo su se otvorila i stabilizovala nakon dvodnevne pauze tokom Festivala sredine jeseni, prenosi agencija Rojters.

Kompanija "Hengda Ril Estejt Grup", glavna podružnica "Evergrande Grupe", navela je u saopštenju da će isplatiti kamatni kupon na obveznicu sa rokom dospeća u septembru 2025. godine, dodajući da je ta obveznica "već rešena kroz privatne pregovore".

Oglasio se direktor - konačno

Kompanija bi do sutra trebalo da plati 232 miliona juana (36 miliona dolara) kamate na obveznicu.

"Evergrande" međutim nije pomenuo isplatu kamate na dolarsku obveznicu u iznosu od 83,5 miliona dolara, koja takođe sutra dospeva na naplatu, ili 47,5 miliona dolara koji dospevaju na naplatu sledeće nedelje.

Prezadužena kompanija "Evergrande" je toliko "isprepletena" sa širom kineskom ekonomijom da su njena sudbina i strah od prelivanja krize, prouzrokovali ogromnu nervozu na globalnim tržištima akcija i obveznica.

Međutim, čini se da je najava kompanije "Hengda" stabilizovala šire tržište akcije, dok su fjučersi vezani za indeks S&P500 porasli.

Prelilo se na berze i nije dobro: Odjednom svi strepe zbog jednog giganta

"Evergrande", koji je nekada bio vodeća kineska kompanija u oblasti izgradnje nekretnina, duguje oko 300 milijardi dolara, uglavnom investitorima.

Svetske berze pozdravile najavu o plaćanju kamate

Akcije na svetskim berzama i američki fjučersi su danas porasli, nakon što je "Evergrande" najavila da će platiti kamatu na obveznicu koja sutra dospeva na naplatu.

Takva vest je prouzrokovala skok akcija u Parizu, Frankfurtu i Šangaju, dok su berzanski indeksi u Tokiju registrovali pad, prenosi agencija AP.

Nemački indeks DAKS je porastao za 0,6 odsto na 15.444,30 poena, pariski KAK 40 za 1,2 odsto na 6.630,19 poena, a londonski FTSE za 0,9 odsto na 7.042,98 poena.

Američki fjučersi su takođe porasli, pri čemu su fjučersi vezani za indeks S&P 500 skočili za 0,4 odsto.

Kineski mamut ide ka propasti

Prinosi na 10-godišnje američke obveznice su se stabilizovali na 1,33 odsto, što je porast u odnosu na jučerašnjih 1,32 odsto.

U Aziji, međutim, akcije na Tokijskoj berzi su pale, ali su ostali regionalni berzanski indeksi uglavnom bili u porastu, umanjujući tako ranije gubitke.

Svetska tržišta akcija je prethodnih dana uznemirila vest o poteškoćama te kompanije u otplati zaostalih dugovanja, ali je glavna podružnica kineske "Evergrande Grupe" saopštila danas da je postigla dogovor sa imaocima obveznica o izmirenju obaveze plaćanja kamata na svoju obveznicu.

To je doprinelo smirivanju bojazni od neizvršenja obaveza koje bi moglo da izazove globalni finansijski haos.

Kompanija "Hengda Ril Estejt Grup", glavna podružnica "Evergrande Grupe", navela je u saopštenju da će isplatiti kamatni kupon na obveznicu sa rokom dospeća u septembru 2025. godine, dodajući da je ta obveznica "već rešena kroz privatne pregovore".

Kompanija bi do sutra trebalo da plati 232 miliona juana (36 miliona dolara) kamate na obveznicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: