Biz - B92.net

Kako je Rusija zaradila 2,46 mlrd zbog Bregzita

Moskva -- Rusija je računovodstveno prihodovala 2,46 milijardi dolara u protekla 24 sata zbog odluke Britanije da napusti Evropsku uniju, prenosi portal Intelinjuz.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Rusija je od 2006. godine nagomilala ogromne rezerve zlata, a cena tog plemenitog metala je, na vest o Bregzitu, značajno skočila.

Međutim, udeo funte u deviznim rezervama Rusije je isto tako veliki, a njena vrednost je danas drastično pala po objavljivanju rezultata referenduma.

Uprkos prošlogodišnjem kolapsu cena nafte, devizne rezerve Rusije su povećane, zahvaljujući pozitivnom suficitu tekućih plaćanja, pa su tako bruto međunarodne rezerve Rusije sredinom juna dostigle najviši nivo u ovoj godini, od 393,9 milijardi dolara.

Udeo zlata u rezervama Rusije je porastao sa dva odsto iz 2006. godine na 13 odsto u ovom trenutku, saopštila je nedavno centralna banka Rusije. Vrednost zlatnih rezervi Rusije je preko noći skočila, jer je cena tog plemenitog metala uzletela na vest o Bregzitu.

Od početka godine, cene zlata su se snažno oporavile, sa nivoa od oko 1.000 dolara za uncu na 1.266 dolara uoči održavanja referenduma u Britaniji 23. juna.

Zahvaljujući Bregzitu, Rusija je na zlatnim rezervama zaradila 3,7 milijardi dolara, a njihova vrednost je početkom ove nedelje iznosila 54 milijarde dolara.

Nažalost, najveći deo te zarade je odmah nestao zbog sunovrata vrednosti funte, koja je u elektronskom trgovanju, između zatvaranja berze 23. juna i otvaranja 24. juna, pala za 8,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.