Biz - B92.net

Još milijardu funti za vojnu pomoć Ukrajini

London -- Velika Britanija će obezbediti još milijardu funti vojne podrške Ukrajini.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Pigprox/Shutterstock
Foto: Pigprox/Shutterstock

To je saopštila britanska vlada, u trenutku kada je NATO označio Rusiju kao najveću "direktnu pretnju bezbednosti zapadnih zemalja" i potvrdio svoju snažnu podršku Kijevu.

Kako je najavljeno u Londonu, sredstva će biti usmerena na jačanje odbrambenih sposobnosti Ukrajine, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane, bespilotne letelice, opremu za elektronsko ratovanje i hiljade komada druge opreme za ukrajinske vojnike.

"Britansko oružje, oprema i obuka unapređuju odbranu Ukrajine od napada. I mi ćemo nastaviti da stojimo snažno iza ukrajinskog naroda kako bismo osigurali da Putin ne postigne uspeh u Ukrajini", izjavio je britanski premijer Boris Džonson.

Najnovija tranša pomoći dolazi nakon što je Britanija u maju saopštila da će obezbediti dodatnih 1,3 milijarde funti vojne podrške i pomoći Ukrajini, čime se ukupna vojna i ekonomska podrška Londona ove godine povećala na 3,8 milijardi funti, podseća Rojters. Ukrajinske trupe su takođe započele obuku u Britaniji, pošto je Džonson ponudio pokretanje velike operacije sa potencijalom za obuku do 10.000 vojnika svakih 120 dana.

Na dvodnevnom samitu Severnoatlantske alijanse, koji je usredsređen na rusku invaziju, koju Moskva zvanično naziva "specijalna vojna operacija za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine", postignuta je saglasnost sa planovima za modernizaciju oružanih snaga Kijeva, i poručeno da Alijansa u potpunosti stoji iza "herojske odbrane Ukrajinaca".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u obraćanju preko video-veze na samitu u Madridu rekao da je Ukrajini potrebno pet milijardi dolara mesečno za njenu odbranu, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.