Još jedan "napad" na nemačke džepove: Kompanije najavile nova poskupljenja

Inflacija će u Nemačkoj i narednih meseci da raste.

Svet

Izvor: DPA

Sreda, 05.10.2022.

10:56

Još jedan
Foto: Profimedia

Sve kompanije koje trguju životnim namirnicama su u anketi ekonomskog instituta Ifo najavile generalno povećanje cena, prenosi dpa.

Gas i struja će isto još da poskupljuju, kao i ponuda ugostitelja.

"Nažalost, malo je verovatno da će se talas inflacije uskoro smiriti", rekao je u sredu glavni ekonomista minhenskog instituta Timo Volmershojzer.

Ifo svakog meseca anketira nekoliko hiljada kompanija za svoje ekonomske prognoze, uključujući cenovna očekivanja. Prema istraživanju, 100 odsto prodavaca hrane i preko 92 odsto apotekara reklo je da planira da poveća cene.

Kod prodavaca cveća i biljaka bilo je nešto manje od 90 odsto, za bicikle i kancelarijski materijal više od 80 odsto.

U gastronomiji poskupljenja je najavilo više od 87 odsto firmi, u hotelijerstvu nešto više od 62 odsto. Slična situacija je i u nekim sektorima proizvodnje, kao što su tekstilna i elektroindustrija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

23 h

Podeli: