Jedna grana industrije u Rusiji se gasi

Važna hemikalija, metanol, postaje žrtva zapadnih sankcija.

Svet

Izvor: B92.net

Ponedeljak, 26.09.2022.

13:26

Jedna grana industrije u Rusiji se gasi
Foto: Shutterstock/Maksim Safaniuk

Proizvodnja metanola u Rusiji pala je na minimalne nivoe neophodne da bi proizvodni pogoni funkcionisali, izvestio je poslovni dnevnik Komersant, prenosi Raša tudej (RT).

Obustava trgovine sa kupcima u Evropi i pad domaće tražnje primoravaju proizvođače da drastično smanje proizvodnju i prodaju svoje proizvode Kini po sniženoj ceni, piše list, pozivajući se na svoje izvore.

Prema portalu ekonomskih podataka TrendEconomy, Rusija je 2020. bila četvrti po veličini svetski snabdevač metanolom, čineći 10% svetskog izvoza. Među najvećim uvoznicima metanola su Kina, SAD i Indija.

Metanol, najjednostavniji alkohol, može se dobiti iz prirodnog gasa i ima različite industrijske upotrebe. To je hemijski blok za plastiku, boje i građevinske materijale, a takođe se široko koristi u automobilskoj industriji i kao gorivo.

U Rusiji postoji devet proizvođača metanola sa kombinovanom proizvodnjom od 4,5 miliona tona godišnje, a skoro polovina ide za izvoz, navodi Komersant. Prošle godine sektor je doživeo brz rast, a ruske kompanije su imale planove za dalje širenje. Glavni kupac Rusije bila je EU, i iako sam metanol nije bio na meti sankcija, njegov transport morem preko luka EU postao je problematičan zbog ograničenja isporuka koje je uveo blok. Potražnja za metanolom u Kini je takođe usporila zbog njihove stroge politike oko covid-a i kasnijih "lokdaun"-ova.

Proizvođači metanola žele da izbegnu potpuno zatvaranje fabrika jer bi njihovo ponovno pokretanje bilo skupo, međutim, neke fabrike su već delimično zatvorene, piše Komersant.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

18 h

Podeli: