Italija pooštrava mere

Italijansko Ministarstvo za ekološku tranziciju potpisalo je novu uredbu o uštedi energije.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.10.2022.

08:15

Italija pooštrava mere
Ilustracija: Shutterstock/Angelo Ferraris

Njome se pooštravaju ograničenja maksimalne temperature i skraćuje period grejanja na gas tokom zime.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, u zemlji će vreme grejanja tokom dana biti skraćeno za jedan sat, dok će ukupna zimska grejna sezona biti skraćena za 15 dana, tako što će "počefak grejne sezone biti odložen za osam dana, a završetak će biti sedam dana ranije", izveštava portal Lokal Itali.

Uredbom se takođe pooštrava ograničenje maksimalne unutrašnje temperature u objektima, pri čemu se od preduzeća traži da ona ne prelazi 18 stepeni Celzijusovih (ranije je bilo predviđeno 19°C), a građani moraju da podese grejanje na maksimalno 19°C umesto prvobitno predviđenih na 20°C, prenosi Raša tudej.

Nova ograničenja se neće odnositi na "bogomolje, jaslice, vrtiće i bazene“ niti na "zgrade čiji se sistemi grejanja oslanjaju na obnovljive izvore energije“, saopštilo je ministarstvo.

Dodaje se da će "u slučaju izuzetno oštrih vremenskih prilika, lokalne vlasti imati ovlašćenje da dozvole grejanje van vremena utvrđenog uredbom".

Prema studiji nacionalnog regulatora električne energije ENEA, na koju se poziva Lokal Itali, nova ograničenja bi mogla da omoguće zemlji da uštedi čak 2,7 milijardi kubnih metara gasa tokom zimske sezone.

Novi plan za uštedu energije prati niz drugih mera koje imaju za cilj rešavanje energetske krize u zemlji. Italija se, zajedno sa drugim zemljama EU, bori s rekordno visokom inflacijom, vođenom uglavnom rastom cena energenata. Zemlja se oslanja na uvoz skoro 75 posto svoje energije. Početkom ove godine, uvozila je 40 procenata svog gasa iz Rusije, ali je u julu taj procenat opao na 25 posto zbog sankcija uvedenih Moskvi.

Italija je prošlog meseca ostala bez velikog dela isporuka gasa iz Rusije kada je Gasprom zaustavio protok gasovodom Severni tok 1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: