Herbalajf kažnjen sa 123 miliona dolara

Herbalife, kompanija koja prodaje i plasira dodatke prehrani, moraće da platiti 123,1 milion dolara kazne zbog podmićivanje medija i državnih službenika u Kini.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.09.2020.

19:32

Herbalajf kažnjen sa 123 miliona dolara
Foto: Depositphotos/wolterke

Nakon tri godine, kompanija je postigla sporazum s tužilaštvom o priznanju kršenja Zakon o korupcijskoj praksi u inostranstvu, koji sprečava nekoliko oblika podmićivanja u saradnji s inostranstvom.

Američke vlasti tvrde da je Herbalajf planirao i podmićivao kineske funkcionere između 2007. i 2016. godine.

Podmićivali su ih novcem, raznim oblicima zabave, obrocima i putovanjima, prenosi Investitor.me.

Glavni ciljevi podmićivanja bili su dobijanje prodajnih dozvola, smanjenje vladine kontrole nad kompanijom i suzbijanje negativnih vesti iz državnih medija.

Kina čini 19 posto prihoda Herbalajfa, a koji je 2016. imao prodaju vrednu 4,49 milijardi dolara, što je porast od sedam odsto od 2006. godine, od kada su državni službenici podmićivani u kompaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

17 h

Podeli: