Habek oštro kritikovao Ameriku: Cene gasa su im astronomske

Habek je, za dnevnik "Osnabriker cajtung", kazao da su cene gasa iz SAD astronomske.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.10.2022.

09:00

Habek oštro kritikovao Ameriku: Cene gasa su im astronomske
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

U potrazi za zamenom za ruski gas države EU moraju da plaćaju mnogo veće cene, pre svega za tečni naftni gas, zbog čega je ministar privrede Nemačke Robert Habek kritikovao pojedine zemlje koje isporučuju gas po ogromnim cenama, pre svega SAD.

"SAD su nam se obratile kada su cene nafte otišle u nebo i onda su u Evropi crpljene nacionalne rezerve nafte. Smatram da bi takva solidarnost bila sada dobra za smanjenje cene gasa", poručio je on.

EU bi, kaže ministar, trebalo da objedini svoju tržišnu moć i koordiniše pametnu i sinhronizovanu kupovinu, kako se pojedine zemlje ne bi nadmetale i samo podsticale rast cene na svetskim tržištima.

"Evropska tržišna moć je ogromna i mora biti korišćena", naglasio je Habek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potpisano: "Kanabis legalan od ponedeljka"

Javna, politička i zakonodavna rasprava o legalizaciji kanabisa u Nemačkoj je trajala godinama. Sada je definitivno gotovo i više nema odlaganja: od 1. aprila građani će pod određenim uslovima moći da gaje, kupuju, prodaju i konzimuraju marihuanu.

9:31

29.3.2024.

6 h

Podeli: