Habek: "Treba obustaviti rad nuklearki do kraja godine"

Nemački vicekancelar Robert Habek danas je branio vladin plan da se prekine sa korišćenjem nukelarne energije do kraja ove godine.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 12.07.2022.

14:31

Habek:
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Obrazložio je da bi održavanje nekoliko preostalih reaktora u radu bilo komplikovano i da bi u neznatnoj meri doprinelo rešavanju problema izazvanih mogućom nestašicom gasa.

Nemačka opozicija je pozvala nekoliko puta vladu da se preostala tri nuklearna reaktora održe u funkciji i posle decembra, zbog straha da bi Rusija mogla potpuno da obustavi isporuku gasa, preneo je AP.

Za takvu opciju postoji određena naklonost Slobodnih demokrata, koji su partneri u vladajućoj koaliciji na čelu sa Olafom Šolcom.

"Nuklearna energija nam tu ne pomaže uopšte. Imamo problem sa grejanjem i industrijom, ali ne sa strujom", rekao je Habek, koji je takođe i ministar za ekonomiju i borbu protiv klimatskih promena, a odgovornost mu je i energetski sektor.

Nemačka je ugasila tri nuklearna reaktora u decembru i preostala tri će da ugasi na kraju godine, kao deo dugoročnog plana prema kojem se dosad korišćene elektrane zamenjuju u korist obnovljive energije.

U prvom kvartalu ove godine, nuklearna energija je činila šest odsto nemačkog snabdevanja strujom, a prirodni gas 13 odsto, što je znatno manje u odnosu na isti period prošle godine.

Nemačka je dobijala oko 35 odsto gasa od Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: