Biz - B92.net

Habek: "Treba obustaviti rad nuklearki do kraja godine"

Nemački vicekancelar Robert Habek danas je branio vladin plan da se prekine sa korišćenjem nukelarne energije do kraja ove godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Obrazložio je da bi održavanje nekoliko preostalih reaktora u radu bilo komplikovano i da bi u neznatnoj meri doprinelo rešavanju problema izazvanih mogućom nestašicom gasa.

Nemačka opozicija je pozvala nekoliko puta vladu da se preostala tri nuklearna reaktora održe u funkciji i posle decembra, zbog straha da bi Rusija mogla potpuno da obustavi isporuku gasa, preneo je AP.

Za takvu opciju postoji određena naklonost Slobodnih demokrata, koji su partneri u vladajućoj koaliciji na čelu sa Olafom Šolcom.

"Nuklearna energija nam tu ne pomaže uopšte. Imamo problem sa grejanjem i industrijom, ali ne sa strujom", rekao je Habek, koji je takođe i ministar za ekonomiju i borbu protiv klimatskih promena, a odgovornost mu je i energetski sektor.

Nemačka je ugasila tri nuklearna reaktora u decembru i preostala tri će da ugasi na kraju godine, kao deo dugoročnog plana prema kojem se dosad korišćene elektrane zamenjuju u korist obnovljive energije.

U prvom kvartalu ove godine, nuklearna energija je činila šest odsto nemačkog snabdevanja strujom, a prirodni gas 13 odsto, što je znatno manje u odnosu na isti period prošle godine.

Nemačka je dobijala oko 35 odsto gasa od Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.