Gori nego Grčka: Koliki je stvarni državni dug SAD?

Poznata američka finansijska kompanija Alajans Bernštajn obavila je istraživanje koje je razotkrilo stvarne razmere državnog duga SAD.

Svet

Izvor: Bankar.rs

Četvrtak, 12.09.2019.

13:51

Gori nego Grčka: Koliki je stvarni državni dug SAD?
Foto: Depositphotos, digitalstorm

Američki finansijski telekanal CNBC tim povodom je objavio specijalni prilog pod naslovom "Realni nivo duga SAD možda dostigne 2000 odsto ekonomije, naglašava se u izveštaju Vol strita".

Procena Alajans Bernštajn privlači pažnju ne samo ciframa kojima operiše, već je stvar u tome što je "dužničku dijagnozu" postavila veoma poznata finansijska struktura, prenosi Bankar.rs.

Poznatu finansijsku kompaniju je osnovao ekonomista i milijarder Zalman Haim Bernštajn, a ona danas upravlja aktivama vrednim 586 milijardi dolara, što njenoj dijagnozi pridaje dodatnu težinu.

Posle pažljivog iščitavanja računica i preporuka američkih finansijskih eksperata stiče se utisak da se radi o pripremi javnosti za rezanje socijalnih programa i drugih elemenata države blagostanja.

Po ironijii sudbine, Zalman Haim Bernštajn je nekoliko godina života potrošio na realizaciju Maršalovog plana: na šeme američkog investiranja u zemlje Zapadne Evrope radi uzdizanja njihovih ekonomija i jačanja uticaja SAD na Starom kontinentu u kontekstu konkurencije sa SSSR.

Samo, to je bilo u prošlosti, a danas firma koju je osnovao jedan od utemeljivača Maršalovog plana aktivno signalizira da će za spasavanje američke ekonomije od dužničke gangrene biti potreban skalpel ili čak motorna testera. A neće rezati ono što SAD duguju vlasnicima svojih dužničkih obveznica već – američke socijalne garancije.

CNBC je objasnio kako je Alajans Bernštajn izračunala dug SAD i ukazala zbog čega je to važno:

"Alajans Bernštajn je razradila metodologiju koja je dala rezultat: SAD duguju 1832 procenta od svog BDP. U ovo nije uračunat samo klasični državni dug, nego i obaveze iz socijalnih programa poput "Socijalnog osiguranja", Mediker (zdravstvenog osiguranja) i državnih penzija".

Obično se kao nivo duga SAD navodi 22,5 triliona dolara, što je ekvivalentno približno 106 procenata američkog BDP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: