Biz - B92.net

Globalna trka za gorivom katapultirala cene uglja

Sve veća globalna nestašica goriva katapultirala je cene uglja na azijskim tržištima na rekordne nivoe.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Adam J
Ilustracija: Shutterstock/Adam J

Takođe preti daljim povećanjem računa za struju i rastom inflacije.

Cena uglja na spot tržištu u australijskoj luci Njukasl skočila je za 3,4 posto na rekordnih 402,50 dolara po toni, prema dvonedeljnom indeksu koji izračunava kompanija IHS market, izveštava "Blumberg".

To je prvi put da se ovaj pomno praćeni spot indeks popeo iznad 400 dolara.

Pošiljka uglja za julsku isporuku u Evropi prodata je u petak po ceni od 421 dolara po toni, što je rekord svih vremena za taj region, prema podacima trgovaca. Pošiljkama za Aziju prošle nedelje takođe je trgovano po ceni iznad 400 dolara, dodaju trgovci.

Proizvođači električne energije širom Azije i Evrope žure da obezbede dodatne količine uglja kao zamenu za sve manje zalihe prirodnog gasa. Nemačka i Austrija ponovo stavljaju u pogon neaktivne elektrane na ugalj zbog ograničenih isporuka gasa iz Rusije, dok Japan i Južna Koreja prave zalihe ovog goriva uoči talasa vrelog letnjeg vremena.

Snažna tražnja i nedovoljna ponuda uglja preti da još više poveća račune za struju domaćinstava i da izazove restrikcije u siromašnijim ekonomijama u usponu, kao što je Pakistan, navodi "Blumberg". Rastuća tražnja predstavlja neverovatan povratak uglja na globalno tržište energenata, za koji se donedavno smatralo da je na putu da bude ukinut kao gorivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.