Biz - B92.net

Gigant zabeležio gubitak od 4,16 milijardi dolara: Uzrok - jedan od najprodavanijih modela

Čikago -- Američka kompanija Boing je izvestila da je zabeležila gubitak od 4,16 milijardi dolara u četvrtom tromesečju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA
Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Razlog su visoki troškovi izazvani problemima u proizvodnji jednog od njenih najprodavanijih aviona.

Ovog proizvođača su dodatna kašnjenja u isporuci kopija njegovog mlaznog aviona 787 i nadoknade avio-kompanijama koje još čekaju da dobiju avione koštali 3,5 milijardi dolara, izveštava agencija AP.

Kompanija je takođe saopštila da će problemi sa modelom 787 povećati ceh za još 2,0 milijarde dolara neočekivanih proizvodnih troškova, što je duplo više od ranije projekcije.

Boing ulaže milione u razvoj bespilotnog letećeg taksija

Isporuke novih aviona 787 su obustavljene u maju 2021. zbog proizvodnih mana na letlici, uključujući pukotine na spojevima karbonskih kompozitnih panela na trupu aviona Boing nije uspeo da nađe rešenja za popravljanje nedostatka koja bi zadovoljila Federalnu upravu za vazduhoplovstvo.

Prihodi Boinga su u poslednjem prošlogodišnjem kvartalu iznosili 4,16 milijardi dolara, što je za 3,0 procenta manje u odnosu na 2020, kada je pandemija harala planetom. Analitičari su očekivali prihode od 16,54 milijarde dolara, navodi američka novinska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.