Gasprom traži bržu isplatu duga

Gasprom je saopštio da ne može da čeka dve nedelje da Belorusija namiri dug za gas, komentarišući najavu beloruske vlade da će isplatiti dug u tom roku.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.06.2010.

08:18

Default images

Portparol Gasproma Sergej Kiprijanov potvrdio da su isporuke gasa Belorusiji od ponedeljka počele da se smanjuju za 15 odsto.

Gasprom je, prema njegovim rečima, dovoljno učinio da dodje do sporazuma sa Belorusijom i već tri puta je poslao upozorenje. "Mi nismo naglo prekinuli isporuke gasa. Mi to činimo postupno", naglasio je Kiprijanov.

Izvršni direktor ruskog Gasproma Aleksej Miler je ranije izjavio da se "uvodi režim ograničenih isporuka ruskog gasa u Belorusiju za 15 procenata od planiranog nivoa, uz postepeno povećavanje ograničenja do 85 odsto, proporcionalno dugovanju".

Gasprom prognozira da će sadašnji dug Belorusije procenjen na 192 miliona dolara do kraja godine da se udvostruči na oko 500 miliona. Moskva je prošle nedelje dala Minsku rok od pet dana da reši problem duga, koji je istekao 21. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: