Biz - B92.net

Gasprom: Belorusija platila dug

Moskva -- Belorusija je u potpunosti isplatila Rusiji dug za gas i Gasprom će joj obnoviti predviđene dnevne isporuke, kaže šef Gasproma Aleksej Miler.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

"Beloruska strana je u potpunosti isplatila dug za isporuke gasa. Doneta je odluka da se (isporuke) obnove u punom obimu", kaže portparolka Kremlja Natalija Timakova.

Gasprom je u ponedeljak uveo postepene restrikcije na isporuku gasa Belorusiji, zbog duga za ovu godinu od 192 miliona dolara. U sredu, Belorusija je dobijala svega 40 odsto od potrebne količine.

Sa svoje strane, Belorusija zahteva da joj Gasprom isplati ovogodišnji dug za tranzit gasa za evropske potrošače preko njene teritorije, i upozorila je da će ga danas potpuno obustaviti. Ruski zvaničnici još nisu komentarisali ultimatum Belorusije.

Belorusija za sada nije dobila potvrdu da joj je Gasprom uplatio dug od 260 miliona dolara za tranzit gasa kroz njenu teritoriju, kaže prvi potpredsednik beloruske vlade Vladimir Semaško.

Belorusija je Gaspromu dala ultimatum da plati dug za transport gasa za poslednja dva meseca prošle, i pet meseci ove godine, preteći da će obustaviti trazit evropskim potrošačima.

Semaško je naveo da postoji informacija da je Gasprom platio 228 miliona dolara, što je, kako je rekao, 87 odsto celog duga. Ministar energetike Belorusije Aleksandar Ozerec naveo je da se ta suma može smatrati avansom.

Portparol Gasproma prethodno je rekao da je Gasprom platio Belorusiji 228 miliona dolara, odnosno 1,45 dolara za hiljadu kubnih metara gasa na 100 kilometara, "kako je predviđeno ugovorom".

Minsk, međutim, zahteva da Gasprom plati tranzit po ceni od 1,74 dolara za hiljadu kubika, odnosno 260 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.