Biz - B92.net

Francuska će graditi šest novih nuklearnih reaktora

Pariz -- Francuski predsednik Emanuel Makron najaviće pre Božića izgradnju šest novih nuklearnih EPR reaktora u Francuskoj, objavio je dnevni list "Figaro".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/vlastas
Foto: Shutterstock/vlastas

Uticaj evropske gasne krize na cene energije i posledični udar na budžet domaćinstava šest meseci uoči predsedničkih izbora u Francuskoj, ubrzali su tu odluku, dodaje list, a prenosi Rojters.

Portparol Jelisejske palate je odbio da komentariše izveštaj "Figara".

Na početku predsedničkog mandata, Makron je obećao da će do 2035. godine smanjiti udeo nuklearne energije u francuskom energetskom miksu na 50 posto sa aktuelnih 75 procenata. Energetska kriza, međutim, menja raspoloženje u Parizu.

"Energetska kriza pokazuje da je nuklearna energija ispravan izbor za našu tranziciju na zelenu energiju", citira Figaro neimenovanog visokog vladinog zvaničnika.

Vlada je tvrdila ranije da neće pokretati nikakve nove projekte nuklearnih reaktora dok se ne završi nuklearna elektrana u Flamanvilu, na severozapadu Francuske.

Međutim, ministarka industrije Anjes Panje-Rinašer je najavila 1. oktobra mogućnost da Francuska donese odluku o početku gradnje šest novih reaktora pre nego što Flamanvil bude potpuno operativan. Završetak nuklearke Flamanvil kasni gotovo jednu deceniju uz ogromno prekoračenje troškova, a ministri i dalje odbijaju da kažu kada će biti priključena na mrežu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Svet