"Evropa mora da se pripremi..."

Evropska unija mora da se pripremi za potencijalnu potpunu obustavu isporuka ruskog gasa, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Svet

Izvor: Sputnjik

Sreda, 06.07.2022.

14:44

Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

"To je razlog zbog kojeg Komisija radi na vanrednom evropskom planu. Mi ćemo tokom jula predstaviti taj plan i neophodne instrumente za njegovu realizaciju", rekla je Ursula fon der Lajen na sednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

Ona je optužila Rusiju da energiju koristi kao oružje, napominjući da je sada 12 zemalja Evropske unije direktno pogođeno delimičnim ili potpunim isključenjem ruskog gasa, prenosi Sputnjik.

Šefica Evropske komisije je navela da zemlje članice Evropske unije imaju svoje nacionalne vanredne programe, ali da su neophodni i šira evropska saradnja i zajednička dejstva svih 27 članica.

"Moramo biti uvereni da će u slučaju potpunog isključivanja gas nastaviti da stiže tamo gde je najneophodniji. Moramo biti uvereni da se možemo pouzdati u evropsku solidarnost. I moramo zaštiti jedinstveno tržište, kao i lanac industrijskog snabdevanja", rekla je Ursula fon der Lajen.

Ona je, takođe, konstatovala da je Evropska unija smanjila svoju zavisnost od ruskih energenata.

"Udaljavamo se od Rusije da bismo se okrenuli pouzdanim izvorima, koji ulivaju poverenje", rekla je Ursula fon der Lajen navodeći da je, počev od marta, uvoz energenata u Evropsku uniju iz razih zemalja, ne računajući Rusiju, porastao za 75 odsto u poređenju s prethodnom godinom.

Prema njenim rečima, uvoz tečnog prirodnog gasa iz SAD u EU se gotovo utrostručio, dok se uvoz gasa iz Rusije smanjio za trećinu u poređenju s prošlom godinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: