EU staje na crtu Kini?

Evropska komisija danas je predstavila strategiju povezivosti pod nazivom "Global gejtvej" (Global Gateway).

Svet

Izvor: B92

Sreda, 01.12.2021.

14:07

EU staje na crtu Kini?
Ilustracija: Novikov Aleksey/Shutterstock

Strategija predviđa ulaganja do 300 milijardi evra javnih i privatnih sredstava u infrastrukturne projekte širom sveta do 2027, što je neka vrsta odgovora na kinesku inicijativu "Jedan pojas, jedan put", piše Jutarnji list.

"Kao deo našeg globalnog oporavka, želimo redizajnirati način na koji povezujemo svet za bolji napredak. Evropski model odnosi se na ulaganje u tvrdu i meku infrastrukturu, u održiva ulaganja, u digitalnu tehnologiju, klimu i energiju, saobraćaj, zdravstvo, obrazovanje i istraživanje, kao i u povoljno okruženje koje garantuje jednake uslove", izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Kako je istakla, EU će podržati pametna ulaganja u kvalitetnu infrastrukturu, poštujući najviše društvene i ekološke standarde, u skladu sa demokratskim vrednostima EU i međunarodnim normama i standardima.

Države članice EU, evropske institucije, uključujući Evropsku investicionu banku (EIB) i Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), nastojaće da mobilišu privatni sektor kako bi se ulaganja iskoristila za transformacijski učinak.

Predsednica Komisije rekla je da evropska strategija treba da bude "istinska alternativa" za kinesku inicijativu "Jedan pojas, jedan put".

Komisija navodi da EU neće ponuditi samo solidne finansijske uslove za partnere, dajući bespovratna sredstva, povoljne zajmove i budžetske garancije za smanjenje rizika ulaganja i poboljšanje održivosti duga – nego će takođe promovisati najviše ekološke, društvene i strateške standarde upravljanja.

Obećava da će pružiti tehničku pomoć partnerima kako bi se poboljšao njihov kapacitet za pripremu verodostojnih projekata koji osiguravaju vrednost za novac u infrastrukturi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: