Biz - B92.net

EU spremila odgovor

Brisel -- Evropska komisija predložila je danas novi instrument za suzbijanje ekonomskih pritisaka od trećih zemalja na zemlje članice i EU u celini.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: lazyllama/Shutterstock
Foto: lazyllama/Shutterstock

U Briselu navode da je cilj ovog instrumenta da se, u vremenu "rastućih geopolitičkih tenzija" i "korišćenja trgovine kao oružja", treće države odvrate od ograničavanja ili pretnje ograničavanjem trgovine ili investicija kako bi se došlo do promene politike u EU u oblastima kao što su klimatske promene, oporezivanje ili bezbednost hrane.

"Cilj je da se očuva legitimno pravo EU i država članica da donose političke izbore i odluke i spreči ozbiljno mešanje u suverenitet EU ili njenih država članica”, navodi se u saopštenju Komisije.

Instrument je osmišljen tako da deeskalira i izazove prekid mera prinude kroz dijalog, kao prvi korak, dok bi se druge kontramere EU preduzimale samo kao "poslednje sredstvo” za rešavanje ekonomskog zastrašivanja.

U EK dodaju da će se instrument koristiti u slučajevima kada treće zemlje koriste eksplicitnu prinudu i instrumente trgovinske odbrane protiv EU, selektivne granične provere ili provere bezbednosti hrane za robu iz EU ili bojkot te robe.

"EU će se direktno angažovati sa dotičnom zemljom kako bi zaustavila ekonomsko zastrašivanje. Ako ono ne prestane odmah, novi instrument će omogućiti EU da reaguje brzo i efikasno, pružajući prilagođen i proporcionalan odgovor od nametanja carina i ograničenja uvoza iz dotične zemlje, do ograničenja usluga ili ulaganja ili koraka za ograničavanje pristupa zemlje unutrašnjem tržištu EU”, zaključuju u Komisiji.

Da bi novi instrument stupio na snagu, moraju da ga odobre Evropski parlement i Savet EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.