EU opet nesložna: Nema dogovora

Lideri Evropske unije nisu približili stavove o donošenju odluke o tome da li i kako ograničiti cene gasa, izvestio je Rojters.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 07.10.2022.

19:08

EU opet nesložna: Nema dogovora
Foto: Gherman Evseev/Shutterstock

Većina članica EU želi ograničenje cena gasa, ali se ne slažu oko detalja, pa opcije uključuju ograničenje na sav gas, "dinamički koridor", gornju granicu cene gasa koji se koristi posebno za proizvodnju električne energije ili samo za ruski gas.

"Svi se slažu da treba da snizimo cene struje, ali nema dogovora koje instrumente bi tačno koristili u tom cilju", rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Irski premijer Majkl Martin, takođe, je rekao da treba uraditi mnogo posla pre nego što se postigne sporazum.

Italijanski premijer Mario Dragi kazao je da će Evropska komisija predstaviti na sledećem sastanku lidera EU 20. i 21. oktobra širi paket kratkoročnih mera za snižavanje cena i dugoročnije korake za izmenu tržišta električne energije.

Nemačka, Danska i Holandija protive se ograničenju, zabrinute da bi to otežalo kupovinu gasa koji je njihovim ekonomijama potrebno i umanjilo svaki podsticaj za smanjenje potrošnje.

Varšava je napala Berlin zbog plana da potroši do 200 milijardi evra subvencija kako bi zaštitila nemačke potrošače i preduzeća od rastućih troškova energenata.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da su na skupu razjašnjeni "nesporazumi" oko berlinskog paketa, koji je branio kao ispravnu stvar, dodajući da Francuska, Holandija i druge države imaju svoje mere podrške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: