Biz - B92.net

EU i Rusija traže rešenje za gas

Kijev -- Komesar Ginter Etinger i ukrajinski ministar Juri Prodan založili su se za nastavak trilateralnih razgovora sa Rusijom kako bi se prevazišla gasna kriza.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Dobili smo čvrste garancije da će dotok gasa za EU 100 odsto teći neometano i pored toga što je Rusija obustavila isporuke Ukrajini", rekao je Etinger novinarima na zajedničkoj konferenciji za štampu u Evropskoj komisiji.

Rusija je pre 10 dana obustavila isporuke Ukrajini, preko koje se gasom snabdeva i veći deo EU, nakon što su propali trilateralni pregovori o naplati nagomilanog ukrajinskog duga ruskom gasnom gigantu Gazpromu.

Etinger i Prodan su se založili za nastavak trilateralnih pregovora sa Rusijom, a evropski komesar je najavio da će se uskoro telefonom čuti sa ruksim ministrom za energiju Aleksandrom Novakom i direktorom Gazproma Aleksejem Milerom.

"Treba da nastavimo sa konsultacijama i da nađemo kompromis ili bar privremeno rešenje", rekao je Etinger.

U međuvremenu, komesar i ukrajinski ministar su razgovarali o pripremama za predstojeću zimu, kako se ne bi ponovila gasna kriza iz 2008, kada je osim Ukrajine bez grejanja ostalo nekoliko evropskih zemalja. Rusija je tada optužila Ukrajinu da krade gas namenjen EU, a Prodan je danas rekao da se ta situacija neće ponoviti, jer je Ukrajina pozvala EU da postavi posmatrače na pumpnim stanicama kako bi se uverili da tranzit gasa teče neometano.

Etinger i Prodan su se, takođe, dogovorili da EU pomogne Ukrajini da ne ostane bez grejanja tokom predstojeće zime tako što će se jedan deo gasa namenjenog EU vratiti u Ukrajinu obratnim tokom iz Slovačke.

"Radi se na osposobljavanju slovačkog gasovoda za obratni tok, a nadamo se da ćemo moći da Ukrajinu snabdevamo gasomi i preko Mađarske i Poljske", rekao je komesar.

Etinger i Prodan su kazali da će se o ceni gasa koji će EU preprodati Ukrajini tek razgovarati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.