EU dala "zeleno svetlo": 14,2 milijarde evra

Države članice EU dale su konačno "zeleno svetlo" za oko 14,2 milijarde evra pretpristupne finansijske pomoći (IPA III) za period 2021-2027.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.09.2021.

18:00

EU dala
Foto: Epa/Toms Kalnins

Pomoć je namenjena za reformske procese u Srbiji, Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, tzv. Kosovu i Turskoj.

"Korisnici će biti podržani u sprovođenju neophodnih političkih, institucionalnih, pravnih, administrativnih, društvenih i ekonomskih reformi kako bi se uskladili sa vrednostima Unije i kako bi se postepeno prilagodili pravilima, standardima, politikama i praksi Unije", saopšteno je iz Saveta EU.

U Savetu naglasavaju da će posebna pažnja biti posvećena naporima koji se odnose na temeljne reformske oblasti (vladavina prava i osnovna prava, demokratske institucije i reforma javne uprave, kao i ekonomski razvoj i konkurentnost).

Istovremeno, naglašava se da će se primenjivati princip tzv. "fer udela" kako bi se osiguralo da obim i intenzitet finansiranja ne uzima u obzir samo učinak korisnika, već i njihove stvarne potrebe i kapacitete.

Predviđeno je i da se obim pomoći može menjati u slučaju "značajne regresije ili stalnog nedostatka napretka korisnika u temeljnim reformskim oblastima".

Ovaj paket podrške, koja počinje da se primenjuje retroaktivno od 1. januara 2021. godine, biće po prvi put podeljen prema tematskim prioritetima, a ne prema, kako najavljuju u Briselu, pojedinačnim potrebama zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: