Biz - B92.net

Erbas prestaje da kupuje ruski titanijum?

Erbas planira da prestane da se oslanja na ruske isporuke titanijuma.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, Renatas Repcinskas
Foto: shutterstock, Renatas Repcinskas

"Glavni evropski proizvođač aviona Erbas planira da prestane da se oslanja na ruske isporuke titanijuma u ​​roku od nekoliko meseci", izjavio je izvršni direktor Erbasovog vojnog i kosmičkog sektora Majkl Šelhorn, preneo je Rojters.

Kompanija je navodno povećala snabdevanje ovim ključnim metalom od alternativnih izvoznika u nastojanju da izbegne isporuke iz Rusije zbog širokih sankcija EU prema toj zemlji zbog agresije na Ukrajinu.

"Mi smo u procesu udaljavanja od Rusije kada je u pitanju titanijum. Biće to pitanje meseci, a ne godina", rekao je Šelhorn na kompanijskoj konferenciji za medije o održivosti, dodajući da je projekat zaokreta od ruskih izvora „u punom jeku“.

On je, međutim, ukazao na „relativno složen proces“ koji uključuje sertifikaciju novih dobavljača, s obzirom na stroge propise vazduhoplovne industrije. "Ali to će se desiti", dodao je.

Erbas je povećao kupovinu titanijuma iz SAD i Japana dok istražuje neke nove opcije za snabdevanje, rekli su britanskoj agenciji izvori iz avio-industrije, dodajući da sertifikacija novih dobavljača po strogim vazduhoplovnim standardima može potrajati godinama.

"Za sada, Erbas i dalje nabavlja određeni procenat ruskog titanijuma, ali smo nedvosmisleno na putu da postanemo nezavisni od njega", priznao je Šelhorn, prenosi Raša tudej.

EU je u okviru sankcija prema Moskvi zabranila izvoz u Rusiju proizvoda i tehnologija koje se koriste u vazduhoplovnom i svemirskom sektoru, pre svega izvoz aviona i rezervnih delova za njih.

Generalni direktor Erbasa Gijom Fori pozvao je u aprilu Brisel da ne blokira uvoz titanijuma iz Rusije, rekavši da bi sankcije prema tom strateškom metalu nanele štetu vazduhoplovnoj industriji, a jedva da bi naškodile ruskoj ekonomiji.

Mediji su u julu izvestili da je EU odbacila predlog za uvođenje sankcija ruskoj kompaniji VSMPO-Avisma, najvećem svetskom proizvođaču titanijuma, pošto su ga odbile Francuska i druge zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.