Vesti -

Erbas i mađarska vojna industrija podižu fabriku u Đuli

Beograd -- Erbas je položio kamen temeljac za fabriku helikopterskih delova u mađarskom mestu Đula.

Izvor: Balkanska bezbednosna mreža
Podeli
Foto: Depositphotos/VDW
Foto: Depositphotos/VDW

Reč je grinfild investiciji te kompanije i mađarske vojne industrije koja će početi sa radom 2022. godine.

Konkurs za više stotina domaćih radnih mesta u Erbasovoj fabrici biće raspisan tokom iduće godine. Pogon će proizvoditi metalne delove za helikopterske dinamičke elemente i podiže se na osnovu memoranduma o industrijskoj saradnji koji su potpisali Erbas i čelnici vlade iz Budimpešte zaduženi za namensku industriju.

Mađarska vojska je najveći klijent Erbasa u regionu. U okviru programa modernizacije oružanih snaga "Zrinski 2026" od ove kompanije nabavljeni su helikopteri, avioni i visokotehnološki sistem za komandovanje PVO.

Budimpešta je tako kupila 20 lakih višenamenskih helikoptera H145M i šesnaest teških višenamenskih helikoptera H225M. Za potrebe transporta vojnika u NATO i druge međunarodne operacije 2017. kupljena su i dva putnička Erbasa A319 .

Ove godine ta zemlja penzionisala je i poslednji primerak transportnog aviona An-26 sovjetske proizvodnje, a spekuliše se da bi mogli da ih zamene teški vojni transportni avioni Erbas A400M.

Mađarska je od Erbasa takođe kupila integrisani sistem rukovođenja, komandovanja, obaveštajne i informatičke podrške (BMC4I) za PVO na nacionalnom nivou pod nazivom SAMOC (Surface-to-Air Missile Operations Center).

Taj sistem omogućava visoku koordinaciju svih raketnih jedinica PVO i koristi ga više članica NATO. Mađarsku vojsku je za korišćenje tog sistema obučavalo nemačko ratno vazduhoplovstvo.

U susednoj Rumuniji Erbas je prošlog meseca najavio podizanje fabrike helikoptera ukoliko se Bukurešt opredeli za kupovinu vojnih srednjih transportnih letelica H215M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.