Energetski rat Merkel i Gabrijela

Nemačka kancelarka Angela Merkel i vicekancelar Zigmar Gabrijel su u "energetskom ratu", ocenjuje moćni i uticajni nemački tabliod "Bild".

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 29.03.2014.

15:40

Default images

Bildova ocena usledila je nakon različitih izjava u vezi sa ruskim gasom i o nivou energetske zavisnost Nemačke od Rusije.

"Ko govori o sankcijama prema Rusiji 'sudara' se vrlo brzo sa ruskim gasom i naftom i pitanjem - koliko i kakve sankcije možemo sebi dozvoliti i da li će Moskva bilo kad zavrnuti slavinu", piše tabliod i prenosi izjavu Merkelove o Kanadi kao zemlji resusra

Merkelova je, naime, u jeku ukrajinske krize i žestokih diskusija o tome kakve sankcije primeniti prema Rusiji i ruskoj privredi, sa kojom su nemački koncerni izgleda povezani po sistemu "spojenih sudova", najavila moguće smanjenje zavisnost od ruskog gasa i, kao eventaulno novu destinaciju navela Kanadu.

Sama Merkelova koja, kako je nemački mediji interpretiraju, nema ništa protiv da nemački koncerni sarađuju s ruskim, smatra da bi Kanada, kao zemlja bogata prirodnim resursima, mogla da bude "veoma interesantan partner" za Nemačku i Evropsku uniju (EU).

"Postoje nova razmišljanja o ukupnoj energetskoj pollitici", rekla je ona prilikom susreta s kanadskim premijerom, Stivenom Harperom, i ocenila da bi se kanadski resursi, dugoročno gledano, mogli ukalkulisati u planove, dok je njen zamenik Zigmar Gabrijel na jednom skupu u Osnabriku odmah posle nje rekao da se "u javnoj debati o nemackoj energetskoj situaciji i zavisnosti od ruskog gasa stiče utisak kao da postoje i druge mogucnosti". To, medutim, nije tačno, istakao je Gabrijel i dodao da se Rusija "čak i u vreme 'hladnog rata' pridržavala ugovora o isporukama gasa".

Nemački eksperti kažu da se 36 odsto potreba te zemlje za naftom zadovoljava iz ruskog uvoza i 35 odsto potreba za gasom, dok je u drugim zemljama Evropske unije (EU) zavisnost mnogo veća. EU, prema nemačkim podacima, uvozi trećinu svojih potreba gasa (130 milijardi kubnih metara) iz Rusije, dok su Poljska, Finska, Bugarska ili Slovačka skoro u potpunosti zavisne od ruskog gasa.

Ukazujući na to da se u "GroKo", kako se popularno naziva velika koalicija vlade nemačke kancelarke, "tutnji" usred ukrajinske krize zbog ruskog gasa, tabliod "Bild" piše o četiri alternative, za koje eksperti kažu da su moguće, kako bi se smanjila energetska zavisnost Nemačke od Rusije.

Nemačke obavezne rezerve nafte za 90 dana iznose 170.000 tona, a kada je reč o alternativama, eksperti prvo savetuju stvaranje rezervi gasa, a kao drugo sklapanje novih ugovora o isporukama tog energenta, gde se od potencijalnih partnera pominju Norveška, Alžir i Katar.

Treća alternativa je gradnja luka za tečni gas, pošto sada, kako kažu eksperti, Amerika i Kanda žele da prodaju gas u Evropi, ali on, međutim, može da bude transportovan samo u tečnom obliku do neke specijalizovane luke, a odatle da se "upumpa" u gasovode. Nemačka, međutim, nema nijednu luku za tečni gas, a sada se proverava mogućnost gradnje takve luke u Vilhelmshafenu, piše "Bild".

Poslednja alternativa je štednja gasa. U Nemačkoj se godišnje, naime, potroši 99 milijardi kubnih metara gasa i veliki deo toga ode na grejanje stanova, tako da bi tu, prema procenama savezne vlade, moglo da se uštedi od 60 do 80 odsto kroz bolje građevinske standarde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: