Biz - B92.net

Diplomata EU: "Arsenal sankcija prema Rusiji se bliži limitu"

Brisel -- Jedan diplomata EU dao je svoju ocenu o sankcijama koje Evropska unija može da uvede Rusiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Novikov Aleksey/Shutterstock
Foto: Novikov Aleksey/Shutterstock

"Neuspeh zemalja članica Evropske unije da se dogovore o embargu na rusku naftu ukazuje na to da blok dostiže svoje limite u pogledu kapaciteta daljeg uvođenja finansijskih sankcija Moskvi", ocenio je on.

"Ako je došlo do problema s embargom na rusku naftu, zamislite šta bi se desilo sa predlogom za zabranu gasa. Sedmi paket sankcija Moskvi biće izuzetno težak… Veoma smo blizu dostizanja naših limita. Šta bi sedmi paket uključivao?", rekao je neimenovani diplomata ove nedelje za portal Euraktiv, prenosi Raša tudej.

Zemlje članice EU nisu uspele da se dogovore o predlogu za zabranu uvoza ruske nafte, posle više od 10 dana pregovora, pri čemu je Mađarska predvodila grupu zemalja koje se protive toj meri. Planirani embargo na rusku naftu bio je deo šestog paketa sankcija EU prema Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, koji je predložen 4. maja.

Diplomata EU je rekao za Euraktiv da iako postoji napredak u pregovorima sa Mađarskom da odustane od veta na embargo na rusku naftu, ukupna atmosfera je pokazala da "smo čak načinili korak unazad".

"Mađarska čini sve da dobije garancije… u suštini da dobije novac od Fonda za oporavak, pa čak i više od toga", dodao je diplomata.

Prema njegovim rečima, stav mađarskog premijera Viktora Orbana po tom pitanju dovodi druge vlade u tešku poziciju, jer ako Budimpešta dobije ono što traži, drugima će, poput Bugarske, biti teško da objasne ljudima u njihovoj zemlji zašto nisu dobili slične ustupke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.