Delilo ih par sati: Izbegnuta katastrofa

Kongres Sjedinjenih Američkih Država usvojio je predlog zakona o privremenom finansiranju federalnih agencija do 18. februara.

Svet

Izvor: B92

Petak, 03.12.2021.

11:20

Delilo ih par sati: Izbegnuta katastrofa
Ilustracija: Depositphotos, koydesign

Time je, samo par sati uoči isteka roka, izbegnuta skupa blokada rada vlade tokom praznične sezone.

Sa 69 glasova "za" i 28 "protiv", Senat je podržao meru koju je ranije odobrio Predstavnički dom, javlja britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Očekuje se da privremenu meru sada potpiše predsednik Džo Bajden kako bi ona postala zakon.

"Drago mi je što su, na kraju, prevladale hladnije glave", rekao je lider većine u Senatu Čak Šumer.

Predlog zakona je usvojen nekoliko sati uoči prestanka važenja ranije odluke o finansiranju koja bi istekla u petak, što bi za posledicu imalo da milioni radnika u javnom sektoru ne budu plaćeni tokom Božića i Nove godine.

Amerika izbegla bankrot, zadužuje se još 480 milijardi $

Grupa republikanskih senatora zapretila je da će "minirati" zakon o finansiranju u znak protesta zbog Bajdenovog zalaganja da se na federalnom nivou propiše obavezna vakcinaciju protiv kovida zaposlenih u velikim kompanijama.

Njihov pokušaj da dostavljanjem amandmana spreče sprovođenje inicijative o obaveznoj vakcinaciji osujetile su demokrate.

Predstavnički dom Kongresa je ranije u četvrtak odobrio zakon o finansiranju sa 221 glasom "za" i 212 glasova "protiv".

Prethodni zakon o privremenom finansiranju, koji je predsednik Bajden potpisao u oktobru, obezbedio je da vlada ostane u funkciji do 3. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: