Da li je koronavirus "crni labud"?

Na berzama se "crnim labudom" označavaju nepredvidljivi događaji s velikim posledicama.

Svet

Izvor: Deutsche Welle

Nedelja, 08.03.2020.

11:25

Da li je koronavirus
Foto: Epa/MARCELO SAYÃO

Ekonomisti trenutno raspravljaju o tome kolike će dalekosežne posledice za privredu imati koronavirus.

Kad su krajem januara Žila Giboa pitali, da li bi koronavirus mogao postati "crni labud", on je odgovorio: "Da, možda za firme koje mnogo posluju s Kinom." Njegovo mišljenje ima težinu. Jer, Gibo je odgovoran za akcionarsku strategiju preduzeća Axa Investment Managers u Evropi, koje upravlja investicijama vrednim oko 800 milijardi evra. U međuvremenu je nervoza na finansijskim tržištima širom sveta znatno porasla.

Koliko dugo će koronavirus paralizovati privredu?

Sve češće se govori o "crnom labudu" kad je reč o ekonomskim posledicama koronavirusa. Time se misli na potpuno neočekivan događaj koji je krajnje redak, ali ima katastrofalne posledice za finansijska tržišta i realnu ekonomiju.

I sve češće se čuju poređenja sa svetskom finansijskom krizom 2008. kada je propast jedne od vodećih američkih banaka sa 150-godišnjom tradicijom bila potpuno neočekivana. Jer, posledice bankrota Leman bradersa bile su i te kako i izuzetno dalekosežne.
Foto: Epa/JUSTIN LANE
Tada je katastrofa dolazila s finansijskih tržišta i zahvatala realnu privredu. Danas je obrnuto. Zatvaranje preduzeća, otkazivanje sajmova, ukidanje linija u avio-saobraćaju, izolacija milionskih gradova, dovode do pada realne ekonomije. A kad zbog toga preduzeća manje zarađuju, onda se to odražava na pad vrednosti deonica, a time i na finansijska tržišta.

Od izbijanja epidemije koronavirusa u Kini i opsežnih mera izolacije u toj zemlji, kineska ekonomija je prestala da bude pokretač svetske konjunkture. A kad bivši šef nemačke Bundesbanke Aksel Veber polazi od toga da će kineska ekonomija u prvom tromesečju pasti 1,5 odsto, onda to sigurno ima globalne posledice. Jer, na Kinu otpada gotovo 20 posto ekonomske aktivnosti u svetu.

Majstor ćuti

Tvorac "crnog labuda" kao bauka finansijskih tržišta do sada nije javno progovorio o posledicama koronavirusa. Nasim Nikolas Taleb, američki finansijski matematičar, bivši profesionalac u Vol Stritu i autor bestselera, i dalje ćuti. Ovaj stručnjak poreklom iz Libana je koristio pojam "crnog labuda" još 2001. u svojoj knjizi "Fooled by Randomness" (Prevareni slučajnošću).

Kad se 2007. pojavila njegova knjiga "The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable" (Crni labud: uticaj krajnje neverovatnog), zanimanje za nju je bilo prilično slabo. Tek nakon sloma Leman bradersa godinu dana kasnije Talebova knjiga je postala tražena u celom svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: