Biz - B92.net

Cipras počeo: Grčke luke Grcima

Atina -- Nova vlada u Atini će obustaviti privatizaciju najveće grčke luke, Pirej, za čije je preuzimanje kineska grupacija COSCO već dostavila ponudu.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Zaustavićemo privatizaciju luke Pirej i luke Solun," izjavio je novi zamenik ministra za pomorska pitanja, Teodoros Dricas, agenciji Frans pres.

Prethodna konzervativna vlada planirala je prodaju 67-procentnog udela u luci Pirej, a rok za podnošenje prijava za kupovinu tog udela ističe u martu. Kineska kompanija COSCO već ima 35-godišnju koncesiju za proširenje dva najveća kontejnerska terminala u luci Pirej.

"Novoformirana vlada će, takođe, stopirati privatizaciju grčke elektrane DEH", izjavio je novi ministar energetike, Panajotis Lafazanis, jednoj grčkoj televizijskoj stanici.

Prethodna vlada je lani usvojila zakon o prodaji 30 odsto DEH-a privatnim grupacijama, u sklopu nastojanja da liberalizuje svoje energetsko tržište.

Levičarska stranka Siriza je, uoči pobede na parlamentarnim izborima 25. janaura, obećala da će zaustaviti privatizaciju državne imovine, nakon što je prethodna konzervativna vlada pristala na prodaju državnih aktiva u zamenu za dobijanje medjunarodnog paketa pomoći.

Novi grčki premijer Aleksis Cipras je u prvom obraćanju izjavio da Grčka neće odustati od svojih obaveza kada je reč o vraćanju dugova, da želi da pregovara sa međunarodnim kreditorima, ali i da je kraj potčinjavanju Grčke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.