Cipras počeo: Grčke luke Grcima

Nova vlada u Atini će obustaviti privatizaciju najveće grčke luke, Pirej, za čije je preuzimanje kineska grupacija COSCO već dostavila ponudu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2015.

13:15

Default images
Foto: Tanjug

"Zaustavićemo privatizaciju luke Pirej i luke Solun," izjavio je novi zamenik ministra za pomorska pitanja, Teodoros Dricas, agenciji Frans pres.

Prethodna konzervativna vlada planirala je prodaju 67-procentnog udela u luci Pirej, a rok za podnošenje prijava za kupovinu tog udela ističe u martu. Kineska kompanija COSCO već ima 35-godišnju koncesiju za proširenje dva najveća kontejnerska terminala u luci Pirej.

"Novoformirana vlada će, takođe, stopirati privatizaciju grčke elektrane DEH", izjavio je novi ministar energetike, Panajotis Lafazanis, jednoj grčkoj televizijskoj stanici.

Prethodna vlada je lani usvojila zakon o prodaji 30 odsto DEH-a privatnim grupacijama, u sklopu nastojanja da liberalizuje svoje energetsko tržište.

Levičarska stranka Siriza je, uoči pobede na parlamentarnim izborima 25. janaura, obećala da će zaustaviti privatizaciju državne imovine, nakon što je prethodna konzervativna vlada pristala na prodaju državnih aktiva u zamenu za dobijanje medjunarodnog paketa pomoći.

Novi grčki premijer Aleksis Cipras je u prvom obraćanju izjavio da Grčka neće odustati od svojih obaveza kada je reč o vraćanju dugova, da želi da pregovara sa međunarodnim kreditorima, ali i da je kraj potčinjavanju Grčke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: