Bugarski "Robinhud": Revolucionar kog su preko noći prestali da vole

Revolucija slobodnog tržišta koju je pokrenula brokerska kuća Robinhud otvorila je put haosu između Redita i Vol strita.

Svet

Izvor: B92

Petak, 29.01.2021.

09:32

Bugarski
Foto: EPA/ANDREW GOMBERT

Uspon Robinhuda znači da je mogućnost kupovine akcija iz hira sada svima na dohvat ruke. Robinhud je otvorio investiranje za mase.

Rivalske onlajn brokerske kuće bile su prinuđene da oponašaju Robinhudov model poslovanja bez provizije, a neke su čak i udružile snage kako bi preživele.

Prošli su dani kada su sofisticirane strategije trgovanja bile rezervisane samo za bogataše sa Vol strita. Slobodno tržište, zajedno sa Reditovim bordovima, poravnalo je teren - bilo da je ishod dobar ili loš.

"Dešava se kulturološka promena", rekao je Vlad Tenev, osnivač i direktor Robinhuda za Si-En-En biznis u intervjuu odrađenom pre nego što se masa na Reditu udružila da akcije Gejm stopa, AMC-ja i drugih "lansira u nebo". Iz Robinhuda odbili su da komentarišu taj fenomen na Reditu.

"Postoji velika grupa ljudi koja misli da je investiranje ozbiljna stvar i da je moguća samo ako nosiš odelo ispred svog terminala", rekao je Tenev, rođen u komunističkoj Bugarskoj. "To je nasleđeni način mišljenja."

Ko je osnivač Robinhuda?

Vladimir Vlad Tenev je bugarsko-američki preduzetnik, milijarder i saosnivač Robinhuda.

Tenev je rođen u Bugarskoj, a sa porodicom se preselio u SAD kada je imao pet godina. Oba njegova roditelja radila su za Svetsku banku i Vlad je odrastao u Vašingtonu, a pohađao je srednju školu za nauku i tehnologiju "Tomas Džeferson".

Dobio je diplomu iz matematike na Stanfordu, gde je upoznao Bajdžu Bata. Počeo je doktorske studije iz matematike na Ju-Si-El-Eju (UCLA), ali ih je napustio kako bi radio sa Batom, sa kojim je i osnovao Robinhud.
Foto: Profimedia
Godine 2010. njih dvojica su osnovali trejding kompaniju Celeris, ali su je već 2011. godine napustili kako bi kreirali firmu Kronos riserč, koja je prodavala softver za procesuiranje ogromne količine podataka bez kašnjenja drugim firmama i bankama.

Godine 2013. Tenev i Bat osnovali su platformu za trgovanje Robinhud.

U maju 2018. godine vrednost Robinhuda povećala se na šest milijardi, čime su Tenev i Bat postali milijarderi.

Koji je problem ove aplikacije?

Ipak, i Robinhud je takođe predmet kritika tokom Gejm stop sage - i to sa svih strana.

Neki ovu epizodu vide kao dokaz da se slobodno tržište i najniže kamatne stope lako mogu preokrenuti. U suštini, normalno funkcionisanje tržišta kapitala poremećeno je onlajn gomilom.

U isto vreme, Robinhud je naljutio i zajednicu "WallStreetBets" na Reditu i druge, ograničavajući trgovanje izuzetno volatilnim akcijama ove nedelje.
However this ends.... We live in the greatest timeline! from r/wallstreetbets
Prvo, Robinhud je, kao i drugi brokeri, povećao zahteve za maržom i na Gejm stopu i na AMC-u na 100 odsto, signalizirajući duboku zabrinutost zbog ekstremne nestabilnosti deonica.

Zatim je Robinhud u četvrtak otišao korak dalje zabranivši korisnicima da kupuju akcije Gejm stopa, AMC-a, Best baja (BBI), Bed bat end bijonda (BBBI), Nokije (NOK) i drugih Reditovih miljenika. I drugi brokeri su preduzeli slične korake.

"WallStreetBets" su svoju ljutnju na Robinhud iskazali, tvrdeći da je nepravedno da maloprodajni investitori ne mogu kupiti ove akcije, a da Vol strit to može.

"Toliko o tome da si na strani malih momaka poput Robinhuda", napisao je jedan korisnik Redita. "Samo još jedno brokersko posredovanje koje su veliki igrači isplatili. Preći ću na drugo posredovanje kada se ovo završi i nadam se da će i svi ovde to učiniti."

Juče je Tenev branio odluku Robinhuda da spreči korisnike da kupuju akcije, naročito GejmStopa. Ova odluka je naišla i na jake kritike političara u obe velike američke partije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: