Biz - B92.net

Bugari kreću u osvajanje Evrope - šta im je "oružje"?

Bugarski startap Dronamics dodao je još tri aerodroma u Nemačkoj na svoju evropsku mrežu.

Izvor: B92
Podeli
Teretni dron; Ilustracija: Profimedia
Teretni dron; Ilustracija: Profimedia

Bugari u Hrvatsku dovode prvu mrežu teretnih dronova na svetu

U pitanju su aerodromi Paderborn-Lippstadt, Rostock-Laage i Airport Weeze. Prema rečima kompanije time će se pokriti tržište od 12,7 miliona ljudi.

Dronamics navodi da njihova mreža čvorišta za bespilotne letelice sada broji 38 aerodroma u 12 evropskih zemalja, prenosi portal Air Cargo News.

"Aerodromi Paderborn-Lippstadt i Weeze opsluživaće Severnu Rajnu-Vestfaliju, važno nemačko industrijsko područje i treće po veličini evropsko urbano područje, a gradovi poput Dizeldorfa, Dortmunda, Menhengladbaha, Duizburga i Esena biće udaljeni samo jedan sat vožnje sa bilo kog od dva aerodroma", saopšteno je iz kompanije.

S druge strane, aerodrom Rostock-Laage biće glavni aerodrom za bespilotne letelice za morsku luku Rostock.

"Sa prva tri aerodroma za bespilotne letelice u Nemačkoj otključavamo ogroman potencijal nemačkog tržišta. U narednim mesecima ćemo dalje proširiti mrežu bespilotnih letelica u Nemačkoj i Evropi i povezivati sve više zajednica sa našom panevropskom mrežom isporuke istog dana za e-trgovinu, proizvodnju i farmaciju", navodi Svilen Rangelov, suosnivač i izvršni direktor kompanije Donamics.

Kompanija će isporuke "danas za danas" obavljati unutar mreže zahvaljujući sopstvenim bespilotnim letelicama "Black swan" (Crni labud), kapaciteta 350 kilograma i dometa do 2.500 kilometara.

Dronamics radi na regulatornim odobrenjima - njene operacije biće predate na odobrenje u skladu sa jedinstvenim propisima Evropske unije o bespilotnim letelicama, koji su na snazi od 1. januara. Kao deo sporazuma, Dronamics će obezbediti standardizovanu opremu za bespilotne letelice, te angažovati i obučiti lokalno osoblje za rad i upravljanje.

Očekuje se da će prvi komercijalni letovi i isporuke "danas za danas" početi sledeće godine.

Početkom prošlog meseca, kompanija je lansirala i novu bespilotnu letelicu za prevoz tereta, koju će koristiti uz "Crnog labuda" kao vodećeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.