"Blokada naftnog embarga protiv Rusije je najgore lice Evrope"

Evropska unija Rusiji treba da uvede naftni embargo kao celina, izjavio je u ponedeljak nemački ministar privrede Robert Habek.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2022.

15:26

Foto: EPA-EFE/ LAURENT GILLIERON

On je kritikovao to što neke zemlje EU, poput Mađarske, blokiraju sankcije i oslanjaju se na partnerstvo s Moskvom. Evropska komisija treba da predvodi pregovore o sankcijama, rekao je Habek za radio Dojčlandfunk (Deutschlandfunk) uoči zasedanja Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

"Ništa nećemo da postignemo ako sve zemlje počnu da rade na svoju ruku", rekao je ministar dodajući da je Evropa snažna kada su sve zemlje na okupu. prenosi dpa.

Zajednička rešenja treba da podrže i ponekad komplikovani partneri, kao što je sada Mađarska. To što neke zemlje blokiraju embargo pokazuje "najgore strane Evrope", kazao je kasnije na diskusiji Svetskog ekonomskog foruma.

Habek je priznao i da nisu sve države EU u istoj situaciji. Međutim, on očekuje da svi, pa i Mađarska, rade na rešenju, a ne da za sebe jednostavno traže izuzeće i da se oslanjaju na partnerstvo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Posebno rešenje za Mađarsku i možda još neke zemlje u okviru naftnog embarga je moguće, ali je za to potreban evropski dogovor. Najbolje što se u poslednja tri meseca dogodilo je zajednički odgovor mnogih država na rusku agresiju i kršenje međunarodnog prava, zaključio je Habek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: