Biz - B92.net

Binance izdvaja milijardu dolara za oporavak kriptoindustrije

Menjačnica kriptovaluta Binance je objavila nove detalje o svom fondu za oporavak industrije.

Izvor: Capital.ba
Podeli
Foto: Primakov / Shutterstock.com
Foto: Primakov / Shutterstock.com

Cilj fonda je da podrži igrače koji se bore nakon katastrofalnog bankrota FTX-a, prenosi Capital.

U objavi na blogu, Binance je rekao da će posvetiti milijardu dolara u početnim obvezama fondu za oporavak.

“Može se povećati taj iznos na dve milijarde dolara u nekom trenutku u budućnosti ako se ukaže potreba”, dodala je kompanija.

Takođe je primio 50 miliona dolara obaveza od kripto-investicionih kompanija, uključujući Jump Crypto, Polygon Ventures i Animoca Brands.

Izvršni direktor Binance-a Čangpeng Džao podelio je adresu javnog novčanika pokazujući njegovu početnu predanost i rekao: “Radimo ovo transparentno.”

Javni podaci o blokčejnu koje je pregledao CNBC pokazali su stanje od oko milijardu dolara u Binance-ovom vlastitom BUSD stejblkoinu.

“BUSD je stejblkoin koji izdaje kompanija za blokčejn infrastrukturu Paxos, a odobrava ga i reguliše Ministarstvo finansijskih usluga države New York”, navodi se na web stranici Paxosa.

Fond je pokušaj Binance-a da održi kriptoindustriju nakon što je berza FTX kontroverznog preduzetnika Sama Bankman-Frieda ranije ovog meseca podnela zahtev za bankrot.

Džao se pojavio kao nova figura poput spasitelja za posrnulu industriju, popunjavajući prazninu koju je ostavio Bankman-Fried, čija je kompanija kupila ili uložila u brojne opkoljene kripto kompanij od Voyager Digitala do BlockFija – pre njenog kolapsa.

Neuspeh FTX-a delimično je izazvan tvitom koji je objavio izvršni direktor Binance-a, a koji je skrenuo pažnju na izveštaj CoinDeska koji postavlja pitanja o njegovom računovodstvu. Od brzog pada FTX-a pre dve nedelje, ulagači su zabrinuti zbog moguće zaraze kriptovalutama koja bi zahvatila svaki kutak industrije.

U prvom sudskom ročištu u slučaju stečaja u utorak, advokat kompanije osudio je FTX i njegovo rukovodstvo, rekavši da je kompanija vođena kao “lično vlasništvo” Bankman-Frieda.

Binance je rekao da ovo “nije investicioni fond” i da je namenjeno za podršku kompanijama i projektima koji se, “bez svoje krivice, suočavaju sa značajnim, kratkoročnim, finansijskim poteškoćama.” Džao je ranije rekao da mu je namera da spreči dalje “kaskadne učinke zaraze” koji proizlaze iz kolapsa FTX-a.

Binance je rekao da predviđa da će program trajati oko šest meseci i da prima prijave investitora za dodatna sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.