Biz - B92.net

Belorusija ne pušta gas u Evropu

Minsk -- Belorusija je ponovo zapretila da će zaustaviti ruske isporuke gasa Evropi ukoliko Rusija ne plati sporni dug u roku od 24 sata.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Ruski monopolista Gazprom nastavio je juče snabdevanje EU gasom preko Belorusije pošto je Minsk platio svoj dug za gas a Moskva svoj dug za tranzit.

Međutim, Belorusija kaže da je Rusija platila tranzitne usluge po staroj ceni i da duguje još 32 miliona dolara. Gazprom kaže da nije dužan, pošto je platio cenu naznačenu u ugovoru.

Tranzit gasa po beloruskoj teritoriji Gasrpom je platio po taksi od 1,45 dolara za hiljadu kubnih metra na 100 kilometara, dok Minsk insistira na tome da je taksa od početka ove godine povećana na 1,88 dolara. Moskva tvrdi da o povećanju takse ne postoji ugovor.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je ipak ponovo postavio Rusiji ultimatum iako je izgledalo da je gasni spor između Rusije i Belorusije rešen, pošto je Minsk izmirio dug za isporuke gasa od 187 miliona dolara, a Gasprom uplatio 228 miliona dolara za tranzit. Zvanični Minsk, međutim, uporno tvrdi da je ruski dug 260 miliona dolara.

"Još jednom upozoravam da ćemo, ukoliko Gasprom u punom iznosu ne plati tranzit, obustaviti sve usluge Ruskoj Federaciji na transportu fosilnih goriva, nafte i gasa", rekao je Lukašenko.

"Imate mogućnost da se dogovorite, ali dat vam je rok od dva dana", dodao je on u poruci ruskoj strani.

U vreme konflikta, koji je trajao od ponedljka, Belorusija je dva puta pretila obustavnom tranzita gasa preko svoje teritorije. Svojim isporukama Gasprom pokriva 25 odsto evropskih potreba za gasom, od kojih se 80 odsto transportuje preko Ukrajine, a ostalo preko Belorusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.