Bajden i Ursula fon der Lajen: Isporuke gasa iz SAD ključne za snabdevanje Evrope

Brisel i Vašington rade na okončanju zavisnosti EU od ruskih energenata.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.06.2022.

13:32

Bajden i Ursula fon der Lajen: Isporuke gasa iz SAD ključne za snabdevanje Evrope
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

To su poručili predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik SAD Džozef Bajden i ponovili da Rusija nastavlja da koristi ”prirodni gas kao političko i ekonomsko oružje”.

"Dok je Rusija prekinula isporuke prirodnog gasa za nekoliko država članica EU, Sjedinjene Države i drugi proizvođači su pojačali svoje isporuke. Od marta, globalni izvoz LNG-a u Evropu porastao je za 75 odsto u poređenju sa 2021. godinom, dok se američki izvoz LNG-a u Evropu skoro utrostručio", navodi se u zajedničkom saopštenju Ursule fon der Lajen i Bajdena.

Dvoje visokih zvaničnika naglašavaju da EU i SAD zajedno rade na pronalaženju načina za dalje smanjenje ruskih prihoda od energije, kako bi dodatno smanjili sposobnost Rusije da finansira "svoj ničim izazvan rat u Ukrajini".

Iz Brisela napominju da su osnovali energetsku platformu za koordinaciju mera za obezbeđivanje pouzdanih i raznovrsnih oblika snabdevanja energijom za EU, ali i uspostavili prvu regionalnu energetsku platformu za jugoistočnu Evropu za podršku diversifikaciji gasa u regionu koji tradicionalno zavisi od ruskih snabdevanja.

Dodaje se da su Sjedinjene Države "ključni partner" za održivu diversifikaciju snabdevanja gasom u ovom regionu i drugim državama članicama EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: